Helikopterkaping en ontsnapping uit de gevangenis verijdeld: Nederlandse politie schiet verdachte neer bij Belgische grens

Bron © BELGA
BRUSSEL -

De Nederlandse politie heeft woensdag de ontsnapping voorkomen van een gevangene die is veroordeeld voor een liquidatie in de Amsterdamse onderwereld. Volgens de politie wilden criminelen een helikopter kapen om de gedetineerde te bevrijden uit de gevangenis in Roermond. De actie die de Nederlandse politie aan de Belgische grens uitvoerde, was een gevolg van die verijdelde ontsnappingspoging.

Een arrestatieteam schoot na een wilde achtervolging een verdachte dood in het Limburgse Roosteren, vlak bij de Belgische gemeente Maaseik. Drie verdachten zijn opgepakt, aldus de politie tijdens een persconferentie in Amsterdam. Ze mogen afgezien van hun advocaat geen contact met de buitenwereld hebben.

Een van de verdachten gooide op de vlucht een tas weg waarin onderdelen van een automatisch vuurwapen zaten. De politie is nog op zoek naar een aantal andere verdachten. Net als het opgepakte drietal zijn zij bij politie en justitie bekend vanwege “hun relatie met de Amsterdamse onderwereld.”

Hoeveel verdachten nog voortvluchtig zijn is nog onbekend. Wel zei recherchechef Olivier Dutilh dat hun identiteit bekend is. De politie heeft niet bekendgemaakt wie de crimineel is die vermoedelijk wilde ontsnappen.

Mocro maffia

De crimineel die bevrijd zou worden is zeer waarschijnlijk Benaouf A., aldus de NOS en AD.nl. De man is een spilfiguur in de Amsterdamse onderwereldoorlog tussen twee bendes van de “mocro maffia”.

Bij die oorlog zijn al heel wat doden gevallen. De liquidatiegolf startte nadat er een partij coke werd geript in Antwerpen. Na de ripdeal viel nog een dode bij een schietpartij naast het Crown Plaza Hotel.

De zogenaamde Mocro Maffia gaan bijzonder driest te werk, hun plan om A. te bevrijden met een helikopter lijkt dan ook recht uit een actiefilm geplukt. Ze zijn baldadig, maar niet onaantastbaar want de politie kreeg hoogte van hun plannen en waarschuwde helikopterbedrijven. “Een rechercheur belde ons om te zeggen dat er een helikopterkaping aan zat te komen”, vertelt een eigenaar van zo’n bedrijf aan AD.nl. “Ik heb toen de afspraak gemaakt dat ik het zou doorgeven als wij een verdachte aanvraag binnenkrijgen.’’

De opgepakte mannen hadden volgens de politiechef “diverse goederen” bij zich die ze hadden kunnen gebruiken bij de ontsnappingspoging. Maar meer details daarover werden er niet gegeven.

Door adm