Paus Franciscus nu ook mode-item: hij staat als Superpope op T-shirts

Foto: IF

De paus op je borst. Het kan. Paus Franciscus heeft zopas toestemming gegeven dat een karikatuur van hem op T-shirts wordt gezet. De opbrengst van de verkoop gaat naar pauselijke goede werken. De verkoop in Italië is alvast spectaculair.

Paus Franciscus nu ook mode-item: hij staat als Superpope op T-shirts
Foto: Photo News

Een tijd geleden maakte de Italiaanse graffiti-kunstenaar Mauro Pallotta een opmerkelijk tekening van paus Franciscus: als Superman. Geheel op de wijze van de film-superman vliegt de paus met gestrekte rechterarm en gebalde vuist door de lucht. In zijn linkerhand draagt hij een valiesje, met daarop het woord “Valores” (‘Waarden”). Straatkunstenaar Pallotta doopte zijn werk “Superpope”.

De paus is tegen verering van zijn persoon. Maar deze ene keer maakte hij een uitzondering. Hij was gecharmeerd door het verhaal achter de muurtekening en wat die in gang zette.

“Ik was net een Superman-strip aan het lezen, toen op tv een reportage was over de paus”, zegt graffitikunstenaar Mauro Pallotta. “Ik had meteen een idee voor een graffiti: de paus als superman. Ook omdat ik geloof dat hij heel goed bezig is.”

Het was een koude januarinacht. Maar Pallotta kon niet wachten. Terwijl zijn vriendin de wacht hield, zette hij de graffiti op een muur, dichtbij het vaticaan. Maar 48 uur nadien was hij wel al van de muur gehaald. Maar hij was ondertussen wel al ontelbare keren gedeeld op de sociale media.

De trend was gezet. Plots verschenen overal graffiti met de paus in de hoofdrol. Zelfs de wereldberoemde Banksy deed mee, met een tekening van een lachende paus op een Vespa.

De pauselijke T-shirt van Franciscus is pas te koop en de producenten melden nu al dat ze de vraag niet kunnen bijhouden. “De pauselijke werken kunnen er maar goed bij varen”, zegt Dario Viganò, het hoofd van het Secretariaat voor de Communicatie van de Heilige Stoel.

Door pom
    VOOR ABONNEES