STUFF. improviseert minder dan aanvankelijk bedoeld en oogst lang applaus

Foto: Steven Hendrix

Gent - Waren het liefhebbers van de films van David Cronenberg (The Fly, Videodrome, Eastern Promises, eXistenZ, Crash), of van de filmmuziek die Howard Shore voor die films schreef? Of waren het gewoon de fans van STUFF. die wilden weten wat STUFF. zou aanvangen met de filmmuziek van Shore? Een wetenschappelijke enquête is er niet over gevoerd, maar ons buikgevoel en het applaus achteraf, wijzen toch duidelijk in één richting: fans van STUFF. die wilden weten wat de groep zou doen met die filmmuziek.

Er op improviseren, zo was aangekondigd, maar tijdens de aanloop naar het concert ging het een andere richting uit, aldus saxofonist Andrew Claes na afloop van het concert, terwijl hij de uitgeschreven partituren van een vijftal fragmenten toont: "Elk van ons kreeg de opdracht een bepaald deel uit te werken, en daar zijn we tijdens de repetities mee aan de slag gegaan. Kijken welke richting we met bepaalde stijlfiguren uit konden en ja, op een bepaald moment ga  je dan wel improviseren. Maar we hebben de muziek van Shore echt wel gerespecteerd."

Filmmuziek heeft een dienende rol, en een componist weet dat en moet zich daar van bewust zijn, zo vertelde Dirk Brossé ooit. Maar in het geval van het concert dat de Vooruit en Film Fest Gent woensdagavond presenteerden, en waarbij Bart Moens en Frederik Jassogne op vier grote vertikale videoschermen fragmenten uit een zestal films van Cronenberg projecteerden, hadden we zelf toch veeleer het gevoel dat we naar een groep zaten te luisteren die aan het musiceren was, en dat er op de achtergrond ondertussen fragmenten geprojecteerd werden. En niet omgekeerd, dat we naar een film zaten te kijken en er ook muziek bij hoorden. Hier leken de fragmenten ten dienste te staan van STUFF. En niemand die daar iets op tegen had, zo bleek na afloop. "We waren niet voorzien op een bisnummer" zo zei Lander Gyselinck "maar voor Bart en Frederik die zorgden voor de videoresultaten en voor jullie, zullen we er toch eentje doen." Dat was er dan wel eentje zonder filmfragmenten, want ook Bart en Frederik waren daar niet op voorzien. 

 

Door Rudy Tollenaere
VOOR ABONNEES