Delta-baas weigert invoerheffing op Bombardier-vliegtuigen te betalen

© REUTERS

De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Delta Air Lines is niet opgezet met de invoerheffing die de Verenigde Staten hebben opgelegd voor bepaalde vliegtuigen van de Canadese constructeur Bombardier. “We zullen die heffing niet betalen, dat is heel duidelijk”, zei CEO Ed Bastian woensdag.

dgs

De VS legden twee weken geleden een antidumpingheffing van bijna 300 procent op voor bepaalde toestellen van de C Series van Bombardier. Dat gebeurde na een klacht van concurrent Boeing. Volgens de Amerikaanse constructeur kon Bombardier profiteren van overheidssteun, waardoor de vliegtuigen aan te lage prijzen verkocht konden worden: voor 19,6 miljoen dollar per stuk, terwijl ze volgens Boeing 33,2 miljoen kosten om te maken.

Boeing protesteerde specifiek tegen een bestelling van 75 vliegtuigen uit de C Series door Delta. De CEO van de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij zegt woensdag dat hij de levering zal laten doorgaan, maar dat hij de zware invoerheffing, die wel nog bevestigd moet worden tegen 12 december, nooit zal betalen. “Dat is heel duidelijk”, luidde het. Hij benadrukte daarnaast dat niet de prijs - hoewel die “scherp” was - de doorslaggevende factor was voor de aankoop, maar wel de innovaties die Bombardier doorvoert.

© AFP

Trudeau en Trump

De beslissing van de Amerikanen om de heffing op te leggen, zet de handelsrelatie tussen Canada en de VS onder druk. De Canadese premier Justin Trudeau besprak de kwestie woensdag ook tijdens zijn bezoek aan het Witte Huis, waar hij het met president Donald Trump over het Noord-Amerikaanse Vrijhandelsakkoord (Nafta) had.

Volgens Trudeau was het “niet gemakkelijk” om het onderwerp van Bombardier aan te snijden, maar zei Trump dat “hij begrijpt dat dit een erg belangrijke kwestie is voor ons”. “De poging van Boeing om tienduizenden arbeiders in de Canadese luchtvaart werkloos te maken, is niet iets dat wij als positief beschouwen”, aldus de Canadese premier.

Trudeau gaf daarnaast wel te kennen dat hij “optimistisch” blijft dat een akkoord bereikt kan worden met de VS en Mexico over Nafta, hoewel de onderhandelingen “moeilijk” gaan.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten