Hoe deze foto het leven van klein jongetje kon redden

Bron © News.com

Een klein kindje kijkt blij naar de camera. Op de foto staat hij met een grote glimlach, maar het beeld legt een gevaarlijk geheim bloot. In de ogen van de jongen is er een witte glans te zien door de flits van het toestel, in de werkelijkheid is er niets te merken. Toch zou het exact dat vlekje op die foto zijn, dat het leven van de kleine Aayaan zou redden.

Aayaan Rao was amper een jaar oud, toen zijn moeder Akshata de verkleuring opmerkte. Toen ze bij haar huisdokter kwam, zei ze er iets van, maar die wuifde haar zorgen weg. “De dokter zei dat het waarschijnlijk een schoonheidsvlekje was. Hij was zo zelfzeker. Ik dacht dat ik het me verbeeldde, maar ik voelde later dat er echt iets mis moest zijn”, vertelde Akshata tegen news.com. De moeder bleef door de jaren heen nog wat extra foto’s te nemen. De vlek op de beelden werd steeds groter.

Op reis naar India

Het was pas toen de familie op vakantie ging naar India in 2013 dat ze echte antwoorden kregen. “We namen hem mee naar de oogspecialist daar, die meteen zei dat er iets mis was. Hij stuurde ons naar een groter ziekenhuis met betere meetinstrumenten, waar ze de oorzaak sneller konden detecteren”, zo legt zijn moeder uit. Daar kreeg de moeder het verschrikkelijke verdict: retinoblastoom. Een kwaadaardige tumor op het netvlies.

De plaats van het kwaadaardige gezwel was heel gevaarlijk voor Aayaan. De tumor bevond zich immers bij zijn rechteroogbol vlakbij zijn optische zenuw, die een connectie heeft met de hersenen. Als ze niet zouden ingrijpen, had het fataal kunnen aflopen.

Rechteroog weg

Zijn ouders besloten meteen in te grijpen. In het ziekenhuis in Bangalore, in het zuiden van India, ging het kleine jongetje onder het mes. De artsen verwijderden de tumor vakkundig en verzamelden beenmerg en tranen van Aayaan om zijn zicht verder te onderzoeken. In tien dagen tijd werd het rechteroog van de jongen volledig verwijderd. Een pijnlijke operatie, maar de netvlieskanker zou het einde geweest zijn van zijn korte leven.

“Als je ziet dat er een oog is met één witte pupil bij het nemen van een foto, dan wil dat zeggen dat de flash wellicht iets reflecteert in het oog zelf. Ga dan zo snel mogelijk naar de dokter, liefst binnen de 48 uur”, zegt Sandra Staffieri van het Melbourne Royal Children’s Hospital, die mee zorgde voor Aayaan. “Hoe vroeger zoiets kan opgemerkt worden, hoe sneller we kunnen ingrijpen, hoe groter de overlevingskans voor het kindje. Hopelijk zijn we dan ook in staat om ervoor te zorgen dat ieder kind met die zeldzame vorm van kanker, zo veel mogelijk van zijn zicht terugkrijgt.”

Waarschuwing aan andere ouders

Nu het kind opnieuw de normale draad van zijn leven kan oppikken, komt de familie van Aayaan naar buiten met hun verhaal, omdat ze ook andere ouders willen waarschuwen voor de tekenen van retinoblastoom. Zijn mama wil zich niet inbeelden wat er had kunnen gebeuren als ze de foto’s achteloos opzij hadden gelegd. “Het was puur geluk dat we de witte reflectie in zijn ogen op de beelden serieus namen. Dit had veel erger kunnen aflopen.”

Het kleutertje is ondertussen begonnen aan het eerste jaar in de schoolgangen. Hij kan zich perfect redden en heeft zich kunnen aanpassen aan het leven met één oog, zo laat zijn moeder weten. “Hij is een echte deugeniet, heel vrolijk en heel actief.”

Door mrra