Uitzonderlijk zo laat op het jaar: dit weekend redders op strand Oostende

Foto: mvn

Oostende -

Het wordt een zomers weekend met temperaturen boven de 20 graden. In Oostende laten ze de zomer helemaal terugkeren. Daar staan uitzonderlijk zaterdag en zondag redders op het strand.

We zijn op weg naar een haast zomers weekend. “Zaterdag klimt het kwik naar 21 graden. Zondag doen we daar nog een graad of twee bovenop”, zegt weerman Frank Deboosere “Dan kan het kwik naar 23 graden klimmen.” In de schaduw wel te verstaan, dus in de zon is het nog warmer.

We hebben het mooie nazomerweer te danken aan een hogedrukgebied dat meer en meer vasteland schuift. Dat brengt transport van hete lucht uit het warme zuiden op gang. Dus droge lucht en geen wolken waardoor de zon volop kan schijnen, jaagt de temperaturen op.

In Oostende doen ze helemaal zomers. “Zaterdag en zondag zetten we redders op onze strand”, zegt Pieter Hens van de Toeristische Dienst. “Telkens van 10 tot 18 uur. We hadden vrij snel de nodige groep met jobstudenten/redders bij elkaar.”

Ook vuilnisbakken

Op het kabinet van de burgemeester luidt het dat dit - allicht - uniek is: zo laat op het jaar nog redders op het strand. “We zetten niet alleen redders. Ook een deel van de zomerinfrastructuur keert terug, onder andere de strandvuilnisbakken.”

Niet het volledigde strand wordt klaargemaakt voor de zonnekloppers. Alleen het stuk tussen Thermae Palace en het Kursaal wordt ingericht en krijgt redders.

Voor zover bekend is Oostende de enige badplaats die dit weekend redders op het strand zet.

Door pom