Bewoners zijn hardrijders spuugzat en vragen actie nadat er eentje tegen de gevel is beland

  • De bestuurster knalde op 1 oktober tegen de wagen van Marleen, die dan weer tegen haar woning botste.
Dilbeek -

Marleen Vermeiren uit de Reinaertstraat is de hardrijders in haar straat beu. Toen twee weken geleden een vrouw vanuit de Rodenberg haar bocht miste en tegen Marleens gevel knalde, was voor haar de maat vol. “Hier moet dringend iets gebeuren.”

Al sinds 1973 woont Marleen Vermeiren in haar huis op de hoek van de Reinaertstraat en de Rodenberg in Groot-Bijgaarden. Ze vindt het er fijn wonen, maar de laatste tijd wordt de buurt geteisterd door hardrijders. Marleen kaartte de situatie al enkele keren aan bij de gemeente, maar maatregelen kwamen er niet. Toen er twee weken geleden een zwaar ongeval gebeurde, was voor haar de maat vol.

Marleen eist dringend maatregelen. “Ik lag op zondag 1 oktober rond 5 uur 's nachts nog te slapen, toen ik plots wakker werd door een hevige klop. Een vrouw die met haar wagen vanuit de Rodenberg onze straat wilde indraaien, moet veel te snel gereden hebben en miste haar bocht. Ze knalde op mijn wagen die voor het huis geparkeerd stond. Mijn auto botste daardoor tegen de gevel van mijn huis.”

Enorme ravage

De ravage was enorm: de drie jaar oude wagen van Marleen was total loss en de gevel van haar huis werd zwaar beschadigd. “Die vrouw is nog even verder gereden, maar de politie heeft haar kunnen terugvinden door de brokstukken te volgen”, vertelt Marleen. “Ik ben er wel gerust in dat de verzekeringen dit zullen oplossen."

Maar voor Marleen is het verhaal hierbij niet afgelopen. Zij wil dat er dringend iets wordt gedaan aan de hardrijders. “Sinds welnesscenter Waer Waters hier is, rijdt er meer verkeer voorbij. Dat vind ik helemaal niet erg, maar het valt wel op dat veel automobilisten veel te snel rijden. Voorrang van rechts durf ik zelfs niet nemen uit schrik voor een ongeluk. En in het verleden kwamen er ook al wagen in de haag van de buren en tegen een elektriciteitspaaltje terecht."

Spelende kinderen

Marleen heeft het gevoel dat er op de gemeente Dilbeek niet naar haar geluisterd wordt. “Ik krijg steevast het antwoord dat er weinig te beginnen valt tegen hardrijders. Wellicht moet hier eerst iemand verongelukken vooraleer er maatregelen getroffen worden”, zucht ze. “Maar het is hier gevaarlijk geworden. In de zomer spelen hier kinderen in de straat. Maar ooit zal dat eens slecht aflopen."

Schepen van mobiliteit Stijn Quaghebeur (N-VA) was niet op de hoogte van het snelheidsprobleem. “Maar het verrast me niet dat er snel gereden wordt. Vroeger was dat niet het geval, maar sinds de komst van Waer Waters, wat toch dagelijks ettelijke auto's naar de buurt brengt, is de verkeerssituatie uiteraard veranderd.”

Volgens de schepen kan er echter niet zoveel gedaan worden tegen de hardrijders. “Je kan flitsen. Of we kunnen eerst verkeersmetingen doen en bij echte problemen de infrastructuur aanpassen. Maar uiteindelijk heb je overal wel enkele hardrijders. Voor die paar zotten kan je moeilijk grote werken uitvoeren”, aldus Quaghebeur.

Door Dieter Hautman