Afval? Hier gaat het naar de ondergrondse sorteerstraat

Pmd, papier en karton, huisvuil en gft brengen voortaan hun afval naar containers onder de grond. Foto: hsb

Leuven -

In de nieuwe stadswijk Tweewaters aan de Vaartkom in Leuven is de allereerste ondergrondse sorteerstraat van Vlaanderen geopend. Bewoners kunnen er hun afval deponeren, en hebben daar zelfs geen bruine of blauwe vuilzakken meer voor nodig.

De primeur is voor de bewoners van zo'n 300 appartementen van de Balk van Beel en de nieuwere gebouwen Ark en Twist. “Al toen we in 2006 de plannen begonnen te maken voor deze gebouwen, was dit een droom van ons”, klinkt het bij projectontwikkelaar Ertzberg. “Op deze manier gaan comfort en duurzaamheid hand in hand.”

Betalen via badge

De bewoners van de appartementsgebouwen krijgen voor 5 euro een gepersonaliseerde toegangskaart voor vier ondergrondse containers. Pmd, papier en karton kunnen de bewoners gratis in de containers doen. Voor huisvuil en gft betaalt de bewoner per volume. Als ze met de badge de container opendoen, kunnen ze er een zak in plaatsen, die dan gewogen wordt. Het restafval moet niet in bruine zakken in de containers gegooid worden, maar in gewone zakjes die je in de vuilbak hangt. Voor het gft worden er composteerbare zakjes aangeboden door Ecowerf. De betaling gebeurt via de badge. Daarop kunnen bewoners een bedrag zetten met hun bankkaart. Ook voor andere soorten afval, zoals bijvoorbeeld klein gevaarlijk afval, is er in de wijk een oplossing voorzien. Dat kan verzonden worden via de bringmeboxen, slimme brievenbussen die enkele jaren geleden ook door Erzberg op de markt werden gebracht.

Geen grote stapel

“Ik ben bijzonder fier dat we deze primeur vandaag in gebruik kunnen nemen”, zegt voorzitter Rudi Beeken van Ecowerf. “Ecowerf is verantwoordelijke voor verschillende gemeenten, en de afvalophaling gaat overal in een verschillend tempo. Iets als deze sorteerstraat in mijn eigen gemeente Tielt-Winge installeren, zou bijvoorbeeld compleet absurd zijn. Maar hier, in een dichtbevolkte wijk als dit is het ideaal. Anders liggen hier elke keer er een ophaling is 300 vuilzakken op één stapel. Nu gooien de mensen hun afval proper ondergronds, en via sensoren worden wij verwittigd als de container bijna vol zit.”

Risico

Ook elders in Leuven zijn er plannen om dergelijke ondergrondse sorteerpunten te installeren. “Glasbollen ondergronds steken zijn we al langer aan het doen, maar ook dit systeem zal uitbreiden”, aldus Beeken. De initiatiefnemers bedachten zich bij de lancering wel dat er één risico verbonden was aan hun systeem. Doordat pmd en karton gratis kunnen weggegooid worden en andere afvalvormen niet, vrezen ze dat sommigen gaan profiteren en hun duurdere restafval in een goedkopere container gooien. De bakken voor pmd en karton hebben echter een vorm die dat bemoeilijkt. Daar kunnen geen zakken in gegooid worden, enkel aparte flesjes of stapeltjes papier en karton.

Door Hannelore Smitz,hsb