Zoek je werk? Hier zoekt één op de vijf winkels nog personeel

Muhannad wacht als volgende in de rij geduldig zijn beurt af voor een sollicitatiegesprek in het Waasland Shopping Center. Foto: gvh

Sint-Niklaas -

Maar liefst 27 winkels in het Waasland Shopping Center gingen donderdag samen op zoek naar personeel tijdens een jobbeurs van de VDAB. Het bleek voor verscheidene winkels een schot in de roos, want moeilijke jobs raken nu toch ingevuld.

Er waren veel bezoekers in het Waasland Shopping donderdag en niet alleen om te winkelen. Heel wat mensen kwamen shoppen voor een job. Tijdens een jobbeurs van de VDAB voor de verkoopsector konden de sollicitanten pendelen tussen de verscheidene deelnemende winkels.

“Meer dan één op de vijf winkels heeft momenteel vacatures openstaan. Voor onze handelaars is het niet eenvoudig om personeel te vinden dat helemaal past in hun team. Daarnaast vragen sollicitaties een pak werk en tijd. Een jobbeurs is een ideaal ogenblik om na te gaan of er een klik is met een bepaalde kandidaat. Vandaar dat we opgetogen zijn dat de VDAB een dergelijk initiatief in het Waasland Shopping Center organiseert”, zegt Toon De Meester, manager van het Shopping Center.

De VDAB nodigde heel wat werkzoekenden uit, maar iedereen was welkom om tijdens de beurs op zoek te gaan naar een job. Voor elke deelnemende winkel wachtte een verantwoordelijke de sollicitanten op voor een gesprek. Er waren vooral vacatures voor verkoopmedewerkers, maar ook voor jobs als assistent shop manager of filiaalverantwoordelijke. Wellicht niet toevallig stonden voor de populairste merken, zoals Zara, de langste rijen wachtenden.

Ook bij Blokker bleek de interesse groot. “In korte tijd zien we heel veel mensen. Gewoonlijk is het heel moeilijk een vacature ingevuld te krijgen, maar nu zal het geen enkel probleem zijn. Ik heb al een stapeltje met formulieren van geschikte kandidaten. Het is dus een heel goede zaak dat de VDAB zo'n beurs organiseert”, prees de verantwoordelijke van Blokker.

Ook voor de sollicitanten bleek de beurs een buitenkans. “Ik wist niet dat er hier zo veel jobs beschikbaar zijn. Vandaag heb ik bij verscheidene winkels gesolliciteerd, want ik wil heel graag in de verkoop werken”, motiveerde Muhannad Kale Kurdi zijn komst.

Geen alleenstaand geval

Dat er veel jobs beschikbaar zijn in het Waasland Shopping Center, is geen alleenstaand geval. VDAB ontving in het voorbije jaar 1.010 vacatures, exclusief uitzendjobs, in de verkoopsector in de regio Sint-Niklaas-Dendermonde. Dat is 14 procent meer dan het jaar voordien en meer dan het Vlaamse gemiddelde van 11,6 procent.

Sommige sollicitanten bleken gisteren nog niet over de nodige competenties te beschikken en werden gewezen op de VDAB-cursussen voor onder meer winkelmanager en algemeen winkelbediende.

Solliciteren kan uiteraard nog altijd bij de winkels die de vacatures hebben uithangen.

Door Guy Van Vliet