Rijexamen verplicht voor jonge renners: alleen wie slaagt, mag nog wedstrijden rijden: “We vragen echt geen onmogelijke dingen”

Foto: Marc Van Hecke

Alleen wie op volle snelheid een drinkbus kan aannemen, wie weet welke kleur urine heeft als hij veel drinkt en wie binnen de tien minuten een band kan herstellen, mag nog nieuweling worden. Dat is het resultaat van de nieuwe bekwaam-heidsproef binnen Cycling Vlaanderen. Alleen trainen volstaat niet langer. Wie coureur wil worden en jonger is dan 17 moet bewijzen dat hij voldoende handig is. Een kleine revolutie.

Tot dit jaar was het simpel: iedereen die 24 uur opleiding had gevolgd, mocht aan wielerwedstrijden deelnemen. Wat er precies in die 24 uur geleerd werd, en of de renner er daadwerkelijk ook iets van opstak, daar bestond geen enkele controle op. “Bij sommige clubs gingen ze 24 uur trainen en dat was het”, zegt Frank Glorieux, CEO van Cycling Vlaanderen, de vroegere Wielerbond Vlaanderen. “Alleen wist je nooit of die renners wel klaar waren om wedstrijden te rijden.” Met alle gevolgen van dien. “Er zijn enkele flagrante ongevallen geweest. Geregeld rees daarbij de vraag: Hadden die renners dit of dat gekund, zou dat ongeval dan ook gebeurd zijn?

Dus besliste Cycling Vlaanderen om vanaf volgend jaar alles om te gooien. De verplichting om 24 uur opleiding te volgen, verdwijnt. In de plaats komt er voor iedereen die met wielrennen wil beginnen of die de overstap maakt naar een nieuwe categorie een wielerproef. Concreet: een soort van praktisch rijexamen, maar dan niet met de auto maar wel met de fiets. Wie alle reeksen doorloopt, zal maximaal vier keer de test moeten doen. Een keertje buizen is geen probleem: je mag zo vaak proberen als je wil. Maar alleen wie geslaagd is voor de test, mag nog aan wedstrijden deelnemen.

Voor de kleinsten – vanaf vijf jaar mag je aan BMX-wedstrijden deelnemen – gaat dat om heel simpele dingen: met één hand fietsen, al rijdend je voorwiel opheffen of tonen dat je met twee naast mekaar kan fietsen. Maar hoe ouder je wordt, hoe strenger de eisen. Ter illustratie: bij de oudste categorie – de U17 of de nieuwelingen – moet je over een balkje kunnen springen, een minuut kunnen surplacen en komt er ook een mechanisch en theoretisch luik bij. Alleen wie binnen de tien minuten een band kan vervangen en, bijvoorbeeld, weet hoe breed een bandje in het veldrijden mag zijn (32 mm), kan nog een wedstrijdlicentie krijgen.

Een verregaande hervorming? Dat valt wel mee, zegt Frank ­Glorieux. “Omdat we echt geen onmogelijke of spectaculaire dingen vragen. Toen we voor een ­promotiefilmpje een jongetje van zeven de test van de oudste categorie lieten doen op zijn BMX, deed die dat zonder enig probleem. Ik heb zelf ook alle testen gedaan en was geslaagd. De test legt ook geen enkele focus op snelheid, of op rap leren rijden, of op leren duwen en trekken in een peloton. Het gaat echt om basisvaardigheden, waarbij veiligheid helemaal centraal staat.”

Cycling Vlaanderen Proef - Long from Cycling Vlaanderen on Vimeo.

Geen extra drempel

Dat de nieuwe proef een extra ­belasting is voor wielerclubs, ontkent Glorieux. “Voor wie vroeger al een goede opleiding gaf, verandert er helemaal niets”, klinkt het. “Voor hun renners zal de test geen enkel probleem zijn. En clubs die toch twijfels hebben, kunnen van ons alle assistentie krijgen.”

Net zomin vreest Glorieux dat dit voor veel jongeren een extra drempel zal zijn om met wielrennen te beginnen. “Integendeel”, besluit hij. “De test is net heel prettig en leuk voor jongeren. Ook voor wie niet per se aan wedstrijden wil deelnemen. Je leert op een veilige manier fietsen. Wie kan daar tegen zijn?”

Voorbeelden kennisvragen

- Wat is het omslagpunt?

Antwoord: Dit is het hoogste vermogen/hartslag waarop je je inspanning langere tijd kan volhouden. Vanaf dit punt begin je te verzuren. Je lichaam kan de aangemaakte afvalstoffen niet voldoende meer afvoeren. Dit wordt uitgedrukt in hartslag/vermogen en op basis van dit punt worden trainingszones gemaakt.

- Geef 2 alternatieven voor dure sportrepen op training.

Antwoord: Peperkoek, Sultana- of Granykoek, banaan, rijsttaartje, appel, gedroogd fruit, stroopwafel of suikerwafel.

- Welke kleur heeft je urine als je voldoende hebt gedronken?

Antwoord: licht doorschijnend/wit.

- Is sms’en, net zoals achter het autostuur, verboden tijdens het fietsen?

Antwoord: Ja, je kan er zelfs een boete voor krijgen.

- Bandendruk: bij een slecht wegdek en/of kasseistrook, verhoog of verlaag je de bandendruk en leg uit waarom.

Antwoord: Verlagen. Dit zal zorgen voor een comfortabel gevoel.

- Wat is de maximale velghoogte bij wielen voor de categorie U17?

Antwoord: 30 mm

- Aan welke kant van de weg moet ik stoppen wanneer ik materiaalpech heb tijdens een wedstrijd met volgwagens?

Antwoord: Steeds uiterst rechts van de rijweg stoppen.

Door Wim Vos
  • SPORT VOOR ABONNEES