Vrouwen opvallend afwezig op nominatielijst American Music Awards

Bron © BELGA

Foto: AFP

De nominatielijst voor de American Music Awards (AMA) blinkt dit jaar uit door een opvallende afwezigheid van vrouwelijke muzikanten. Met name de categorie ‘Artiest van het jaar’, de belangrijkste van het aanbod, telt geen enkele vrouw. Dat geldt ook voor de categorieën ‘video van het jaar’, ‘tour van het jaar’ en de vier album van het jaar-lijsten. De meeste nominaties gingen naar Bruno Mars (acht), Drake (vijf) en Ed Sheeran (vijf). Ook de mannengroepen The Chainsmokers en The Weeknd haalden vijf nominaties.

De brandende vraag hierbij - hoe komt dat? - werd niet beantwoord door de groep Dick Clarke Productions, die het AMA-gebeuren beheert.

Vorig jaar hadden vooral de mannen reden tot klagen: toen werd Ariana Grande artiest van het jaar, en was het “sterke” geslacht in de hoofdcategorie enkel vertegenwoordigd door Justin Bieber. Of er nog andere zware onevenwichten zijn in de nominatielijsten (hetero versus holebi, blank versus zwart,...) is nog niet nagegaan.

Toch zijn er ook nog de exclusief voor vrouwen voorbehouden categorieën. In de gemengde zone komt enkel zangeresje Julia Michaels voor, omringd door vier mannen of enkel mannelijke leden tellende groepen. Recordhouder van het aantal AMA’s is Taylor Swift (een vrouw), met driemaal de jackpot.

Overigens kan de schuld niet geschoven worden op een vrouwonvriendelijke jury: de nominaties zijn vooral gebaseerd op stemmen van muziekfans.