Juncker vreest domino-effect bij onafhankelijkheidsverklaring Catalonië

Bron © BELGA

Foto: Photo News

Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker wil niet dat Catalonië onafhankelijk wordt. Dat heeft hij vrijdag laten verstaan in een toespraak voor studenten aan de universiteit van Luxemburg. Juncker vreest dat een onafhankelijkheidsverklaring van de Spaanse autonome regio een domino-effect kan veroorzaken dat de Europese Unie onbestuurbaar dreigt te maken.

“Als we Catalonië laten afscheiden - maar dat is onze zaak niet - zullen anderen dat ook doen. Dat wens ik niet”, zo verklaarde Juncker. De Luxemburger is naar eigen zeggen “zeer ongerust” over de separatistische tendenzen in Europa. “Ik wil binnen vijftien jaar geen Europese Unie met 98 lidstaten. Het is al moeilijk genoeg met 28, en niet makkelijker met 27, maar met 98, dat lijkt me onmogelijk”.

Interne Spaanse aangelegenheid

Juncker vreest domino-effect bij onafhankelijkheidsverklaring Catalonië
Juncker Foto: EPA-EFE

Het is de meest duidelijke stelling van Juncker sinds het begin van de Catalaanse crisis. De Europese Commissie beklemtoonde wel steeds dat de Catalaanse kwestie een interne Spaanse aangelegenheid is die opgelost moet worden binnen de grondwettelijke orde van Spanje. Aan de oproep tot bemiddeling van Catalaans minister-president Carles Puigdemont gaf hij tot dusver geen gehoor. “Als slechts één partij bemiddeling vraagt, dan zou dat aanzienlijke verstoringen in de Europese Unie in de hand werken en daarom hebben we het recht niet dat te doen”, stelde hij.

De Catalanen spraken zich op 1 oktober uit voor onafhankelijkheid in een referendum dat door het Spaans grondwettelijk hof verboden was. Dinsdag leek Puigdemont unilateraal de onafhankelijkheid uit te roepen, maar hij schortte die verklaring meteen weer op om ruimte te bieden voor dialoog. De Spaanse premier Mariano Rajoy wenst van Puigdemont tegen maandag te vernemen of hij al dan niet de onafhankelijkheid heeft uitgeroepen. Indien de Catalaan de verklaring niet inslikt tegen aanstaande donderdag, dan dreigt Madrid de controle over de autonome regio over te nemen. Die dag vindt in Brussel een top van de Europese staatshoofden en regeringsleiders plaats.

  • VOOR ABONNEES