Experts hebben verklaring voor mysterieuze aanvallen op Amerikaanse ambassade in Cuba

Foto: AFP

Twintig Amerikaanse diplomaten die in Havana gestationeerd waren, zijn alweer thuis. Met klachten over stress en hoofdpijn. “Komt doordat de Cubanen onze ambassade in Havana bestoken met hoge, schriele geluidjes”, beweren ze. De Cubanen lachen dat weg.

Experts hebben verklaring voor mysterieuze aanvallen op Amerikaanse ambassade in Cuba
Obama en Raul Castro, beste maatjes in 2015. Foto: AFP

Het was wereldnieuws in augustus 2015. Na 55 jaar wapperde weer een Amerikaanse vlag in Havana, de hoofdstad van Cuba. Want er was daar eindelijk weer een Amerikaanse ambassade. De vete van 1961 was bijgelegd, toen president Eisenhower de diplomatieke banden met de communisten van Cuba doorknipte.

Tegen 2015 hadden De Amerikaanse president Obama en Raul, broer van Fidel, Castro de plooien eindelijk weer gladgestreken. Ambassadeurr Jeffrey DeLaurentis trok met zijn team diplomaten in hetzelfde gebouw dat de VS 55 jaar eerder hadden verlaten. In de kelder vonden ze nog het VS-embleem dat tot 1961 aan de muur had gehangen.

Het begon goed. Er was een prima diplomatieke samenwerking en Amerikaanse reizigers in Cuba hadden een plek waar ze heen konden met administratieve problemen.

Oorsuizingen en duizeligheid

Maar vanaf eind vorig jaar ging het fout. Het Amerikaanse ambassadepersoneel kreeg klachten. Fysieke klachten. Oorsuizingen, lichte doofheid, duizeligheid, nekpijn. De een na de andere begon erover te klagen. Sommigen hadden zoveel last dat ze werkonbekwaam werden en terugmoesten naar de VS.

Het personeel had er een theorie rond: de Cubanen wilden hen het land uit en vielen hen daarom aan met “geluidswapens”. Ze stuurden irritante geluiden door de ambassade. Nog best te omschrijven als gekras van een nagel op een bord.

Experts hebben verklaring voor mysterieuze aanvallen op Amerikaanse ambassade in Cuba
Volgens posters in het straatbeeld zijn de Amerikanen wel welkom in Cuba. Foto: AFP

Washington stuurde inspecteurs naar de ambassade in Havana. Maar dat vond niets. Nergens geen verborgen zendertjes die de irritante geluiden op het ambassadepersoneel zouden afvuren. Ook geen sporen van geluid dat op een andere manier zou binnenkomen.

Er is ook een team van neuropsychologen op de klagende diplomaten losgelaten. Zij hebben zopas hun conclusies neergelegd. Hun oordeel: massahysterie. Of: de ene steekt de andere aan met waanideeën. Dat ze waanideeën krijgen, geloven de neuropsychologen graag: “In dat ambassadegebouw werken de diplomaten te dicht opeen. Dat is de ideale setting voor massahysterie. ”

Door pom
    VOOR ABONNEES