Industrieel reinigingsproduct met asbest was vrij te koop: werknemers mogelijk blootgesteld

Een Nederlands bedrijf heeft in België een industrieel reinigingsmiddel geleverd dat vervuild is geraakt met het kankerverwekkende asbest. Het Vlaamse departement Omgeving en de arbeidsinspectie zijn een onderzoek gestart.

In Nederland verschenen de laatste dagen onrustwekkende berichten over Eurogrit uit Dordrecht, een dochteronderneming van het Belgische ­Sibelco uit Duffel. In een straalmiddel voor industriële reiniging zijn asbestvezels aangetroffen. Het gaat om korrels van aluminiumsilicaat die onder hoge druk tegen een ijzeren brug of een metalen romp van een boot worden gespoten om die diepgaand te reinigen of om verf of roest te verwijderen (zoals bij zandstralen). Hoe het kankerverwekkende asbest erin is gekomen, is nog onduidelijk.

Ook in bouwcenters

Vier Vlaamse reinigingsfirma’s kochten het product in Nederland en leverden het aan tien klanten, zo bevestigt het Vlaamse departement Omgeving. Dat werd getipt door een bedrijf dat het bewuste product zelf heeft gebruikt. “We hebben vervolgens de andere klanten gebeld en gezegd dat ze het product niet meer mogen gebruiken, verpakkingen niet mogen openen en eventueel geopende verpakkingen stofdicht moeten afdekken”, zegt een woordvoerster. “Volgende week gaan we bekijken hoe het product verwijderd kan worden.”

Industrieel reinigingsproduct met asbest was vrij te koop: werknemers mogelijk blootgesteld

Het gros van de productie is volgens Eurogrit-woordvoerder Noud Bex bij industriële (zand)straalbedrijven terechtgekomen, maar een beperkte hoeveelheid blijkt ook te zijn geleverd aan bouwcenters en verhuurbedrijven. “Wij kunnen dus niet uitsluiten dat het product bij consumenten is terechtgekomen, ook in België. Het product is verpakt in bruine papieren zakken van 25 kilo, met de vermelding Abrasive ISO 11126B/CS/G in blauwe letters. Een grote terugroepactie is gestart.” Dat laatste bevestigen ze bij Boels Rental, een van de grootste verhuurbedrijven in ons land: “Wij hebben meteen alle straalmachines en het bewuste product in quarantaine geplaatst.”

De tot nu toe aangetroffen concentratie van asbest – het gaat om wit asbest – ligt onder de 100 mg/kg droge stof. “Dat is zo weinig dat het product volgens experts geen gezondheidsrisico’s inhoudt”, aldus Bex. Al kan hij verhoogde risico’s bij langdurige en onbeschermde blootstelling niet uitsluiten.

Ook de Nederlandse inspectiediensten spreken van “zeer lage concentraties”, maar achten de kans toch reëel dat werknemers van zo’n 140 bedrijven werden blootgesteld aan het asbest.

Wit asbest mag dan al de minst gevaarlijke soort zijn, “maar er bestaat geen veilig asbest”, zegt de Nederlandse deskundige Jasper Kosters.

Eurogrit-helpdesk: 0800-0220220

Door Kristof Simoens
AANGERADEN