Hilde Van Mieghem na Weinstein: “Ook bij ons is er een soort actie bezig om iets te doen”

In nasleep van de onthullingen over Hollywoodproducent Harvey Weinstein, die verschillende actrices verkracht en seksueel benaderd zou hebben, broeit het ook bij ons om iets naar buiten te brengen. Dat zei actrice en regisseur Hilde van Mieghem zaterdagavond in het VRT-programma ‘Alleen Elvis blijft bestaan’. “Maar is heel delicaat”, zegt ze.

tib

“Ik zou ze de kost niet willen geven”, antwoordde Van Mieghem op de vraag van presentator Thomas Vanderveken of ook Vlaanderen zijn Weinsteins heeft. “Als ik zou tellen met wie ik het meegemaakt hebt, kom ik aan tien mannen. Dan heb ik het over sexual harassment. Niet alleen uit de filmwereld, trouwens, één van hen was een psychiater toen ik zestien was. Twee keer was het een vriend, die ’s nachts dronken kwam bellen en mij tegen de muur plakte. Eén politicus heeft mij ’s nachts in een café tegen de muur geduwd en is mij beginnen kussen, zodat ik echt moeite had om los te komen. De rest waren regisseurs. Eén ervan heeft liep in mijn huis achter mij aan, ik heb mezelf met een stoel moeten verdedigen.”

Actrice was een hoerenberoep

Vroeger waren de tijden ook anders, zegt Van Mieghem. “Toen ik op school zei dat ik actrice wilde worden, werd ik de mantel uitgeveegd: het was een hoerenberoep. Dat was de teneur. Dat is nu gelukkig anders, acteurs en actrices worden toch iets meer naar waarde geschat. Maar het gebeurt nog altijd, zeer zeker.” Namen wil Van Mieghem niet noemen, omdat ze niemand aan de schandpaal wil nagelen. “De laatste dagen is er wel een soort onderhuidse actie bezig om iets te gaan doen”, zegt ze. “Maar het ligt zeer delicaat. Ik ben het er bijvoorbeeld niet mee eens dat die mannen in Hollywood nu beschimpt worden omdat ze niet gesproken hebben. De vrouwen hebben ook niet gesproken. Niemand heeft gesproken. Het ís ook heel erg moeilijk om te spreken.”

Weggelachen

Ze begrijpt ook dat de vrouwen in Hollywood zo lang gewacht hebben en pas gesproken hebben toen ze aan de top stonden. “Wanneer moet je het anders doen? Als je een beginner bent? Dan vegen ze de straat met je aan. Ik heb zelf ooit een verkrachting meegemaakt, dat weet ondertussen iedereen. Toen ik klacht wilde indienen, werd dat gewoon weggelachen.”

Mannen mogen ook wel verlangen naar een vrouw, vindt ze. “De verhouding tussen regisseur en actrice, dat is wel een verhouding die op verliefdheid lijkt. Je speelt voor die regisseur, je wil die man behagen, je doet het voor hem.” Waar de lijn ligt, is misschien niet altijd duidelijk. “Maar als iemand zegt, “blijf van mijn lijf”, dat is een lijn.”

Herbekijk hier het videofragment.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten