Dit is waarom je de wet breekt als je ’s nachts een foto van de Eiffeltoren neemt

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Elke dag opnieuw worden er honderden, zoniet duizenden foto’s van de Eiffeltoren genomen. Allemaal geen probleem zolang de zon aan de hemel staat, want eenmaal de maan haar opwachting maakt, zijn ook foto’s van de Eiffeltoren strikt genomen tegen de wet. Maar waarom alleen ’s nachts?

nkdr

Net zoals muziek of beeldende kunst onder het auteursrecht vallen, zo geldt dat ook voor architectuur. Dat auteursrecht vervalt echter 70 jaar na de dood van de auteur, schrijver of in dit geval, architect. Omdat het auteursrecht op gebouwen het iedere toerist quasi onmogelijk zou maken om foto’s te nemen op vakantie, voerden heel wat landen in Europa het ‘recht van panoramavrijheid’ in. Dat houdt in dat je zonder toestemming en zonder ervoor te betalen foto’s van gebouwen mag publiceren.

Frankrijk voerde dat recht van panoramavrijheid nooit in, maar omdat Gustave Eiffel in 1923 overleed, verviel het auteursrecht op de Eiffeltoren in 1993. Daarom is het niet tegen de wet om - overdag - foto’s te nemen van de toren. ’s Nachts is echter een ander verhaal.

De verlichting van de Eiffeltoren werd pas in 1985 toegevoegd en wordt als een kunstwerk op zich gezien. Het auteursrecht op de verlichting loopt dus nog tot 2055. Daarom breek je strikt genomen de wet als je ’s avonds een foto neemt van de Eiffeltoren, wanneer de verlichting brandt.

Volgens de mensen achter het YouTube-kanaal Half as Interesting is er echter nog nooit iemand vervolgd omdat hij een foto nam van een toeristische trekpleister waar eigenlijk nog auteursrecht op rust. Je hoeft dus niet ongerust te zijn als je onlangs nog een foto van de Eiffeltoren bij nacht op Instagram postte.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners