Bijzonder fotoproject laat het verhaal van mensen in kansarmoede zien

© bfr

In de voormalige pastorie in Kortemark hebben vijftien mensen die in kansarmoede leven een eigen kamer ingericht. Die kamers vertellen hun verhaal en daarin hangt ook telkens een portret van fotografe Ann-Elise Lietaert.

Bert Feys

Aan de hand van een fotografieproject werden mensen die verbonden zijn aan de Zarrense Welzijnsschakel ’t Schoederkloptje uitgenodigd hun verhaal in beeld te brengen en stil te staan bij hun krachten en talenten die ervoor zorgen dat zij de strijd om uit de armoede te komen niet opgeven. Vijftien mensen stapten mee in het project.

Even stilstaan

“Zij nodigen de toeschouwer daarmee uit om even stil te staan bij thema’s zoals kansarmoede, kracht en tegelijk kwetsbaarheid”, vertelt Evelyn Catteceur, groepswerker van ’t Schoederkloptje. Hun portretten, genomen door fotografe Ann-Elise Lietaert, worden deze week tentoongesteld in de voormalige pastorie. “Met de foto’s creëren we meer bewustzijn rond maatschappelijke kwetsbaarheid”, geeft Catteceur aan.

De foto’s werden inmiddels opgehangen in de verschillende lokalen in de pastorie in de Pastoor Blanckestraat in Kortemark. Iedere deelnemer aan het project mocht de kamer waar zijn of haar foto hangt inrichten. “Door de kamers in te richten, vertellen we nog iets meer over ons verhaal”, zegt de 25-jarige Inez Claeys uit Zarren. In haar kamer vinden we onder andere speelgoed en een hondenbeen terug. “Mijn kinderen en mijn hond zijn het belangrijkste in mijn leven. Uit hen put ik moed.”

© bfr

Het keukengedeelte werd ingedeeld door Jeroen Merckx uit Kortemark. “De keuken is soms een echte vlucht voor me. Ik koos onder andere voor een pureemaker. Die symboliseert de slechte momenten uit mijn leven.”

In het kader van de Dag van de Armoede zijn de verschillende foto’s en kamers tot en met 22 oktober te bezichtigen. De tentoonstelling werd gisteren officieel geopend door burgemeester Toon Vancoillie (Open VLD) die een knoop maakte in een laken dat uit een raam hing. “Veel mensen proberen te vluchten uit de armoede. Dit is een prachtig project”, zegt de burgemeester, die aangeeft dat de gemeente nog geen plannen heeft met de sinds een jaar leegstaande pastorie.

Wie de vijftien deelnemers aan het project een hart onder de riem wil steken, kan de komende dagen een bemoedigende boodschap neerpennen in de schriftjes die in elke kamer liggen.

Nu in het nieuws