Maarkedal zoekt sluikstortende traiteur. “De hoeveelheid eten is zo groot dat het nooit van een particulier kan komen”

Foto: Een kruiwagen spaghetti in de sloot

Maarkedal -

In het Oost-Vlaamse Maarkedal zoekt men koortsachtig naar een sluikstorter. Geen gewone sluikstorter, maar ­iemand die grote hoeveelheden voedsel in de lokale grachten smijt. Een kruiwagen spaghetti, tachtig ribbetjes en een hoop worsten, tientallen liters spaghettisaus. De hoeveelheden zijn zo groot dat de technische dienst een kraan nodig heeft om alles op te ruimen. De politie is ingeschakeld om de ­dader(s) te vinden en de gemeente deed een oproep op de sociale media.

Ribbetjes, worsten, spaghettisaus en een kruiwagen spaghetti pasta. Allemaal gevonden in beken in Maarke, een deelgemeente van Maarkedal. “Het moet stoppen”, zegt burgemeester Joris Nachtergaele (N-VA). “Drie keer op vier weken, telkens in dezelfde buurt. We hebben een oproep gedaan op Facebook en de politie ingeschakeld.”

Kruiwagen vol

“De eerste keer vonden we een kruiwagen gekookte en ongekookte spaghetti, daarna tachtig ribbetjes en een hoop worsten. En dit weekend ging het om liters spaghettisaus. Het dumpen gebeurt telkens in dezelfde omgeving, in Maarke. We vragen wie iets gezien heeft de politie op de hoogte te brengen. De schuldigen zoeken we in de traiteurswereld. De hoeveelheid eten is zo groot dat het nooit van een particulier kan komen. Het lijken resten van een groot feest. Persoonlijk denk ik niet dat het een professionele traiteur is. Die hebben daar oplossingen voor”, zegt de burgemeester.

Rekening

“Niks zegt dat het iemand van Maarkedal is, uit de omgeving kan ook. Maar dat ze niet uit Limburg naar hier zullen komen om te storten, dat is duidelijk.” Wanneer de dader gevonden wordt zal hij de rekening krijgen. Drie keer 250 euro voor sluikstorten, en al een pak manuren om alles op te ruimen. “Onze mensen hebben al met een kraan moeten uitrukken, zo groot was de hoeveelheid. We zitten al ruim boven de 1.000 euro. We geven nu een foto vrij, de andere mogen we niet tonen. Anders mag de politie ze niet meer gebruiken voor haar onderzoek.”

Voedselbank

Op de sociale media wordt afkeurend gereageerd. Een iemand reageert dat ze het eten altijd bij hem mogen dragen, zijn twintig kippen zullen het met plezier oppikken. Ook OCMW-voorzitter Anny Vande Catsyne (Open VLD) reageert teleurgesteld. “Het voedsel voor het rusthuis wordt vooraf besteld, maar we kunnen resten altijd schenken aan mensen die van de voedselbank eten krijgen. Die zouden tevreden zijn met lekkere restjes. En kunnen we niet alles kwijt, dan kunnen we ook nog terecht in de buurgemeenten. Nu dumpt men het voedsel in de gracht, dat trekt ook ongedierte aan. Neen, met voedsel mors je niet, en het in de gracht dumpen doe je al helemaal niet.”

Door pma
    VOOR ABONNEES
    Meest