Hommeles in hippe nieuwe eetmarkt: grootste huurder “betaalt voor 140.000 euro aan facturen niet”

Foto: DVH

Antwerpen / Gent -

Hoogspanning in de Gentse Holy Food Market, minder dan een jaar na de opening. Uitbater ­Ladislas Leys heeft de Antwerpse zaakvoerders die twee restaurants én de centrale bar uitbaten, gedagvaard voor de vrederechter. “Ze staan voor 140.000 euro bij ons in het krijt. Ze moeten weg, anders overleven we niet.”

Het viel op, gisteren, tijdens de lunch in Holy Food Market in de Gentse Ottogracht. Bijna de helft van de restaurants bleef dicht. Bij de meeste kwam dat door onvoorziene en tijdelijke omstandigheden. Maar bij Karnivoor en Frank&Brut, twee plekken voor respectievelijk het betere stuk vlees en hotdogs, ligt dat anders.

Uitbater Ladislas Leys heeft de zaakvoerders van de beide zaken voor de rechter gesleept. “Ze betalen al drie maanden geen huur meer en hebben sinds de opening van Holy Food Market geen enkele keer de gemeenschappelijke kosten betaald, zoals de centrale afwas en de poetsdienst”, aldus Leys. “Ze moeten hier weg. Nu houden we het hoofd nog boven water, maar als dit nog een maand langer duurt, komt Holy Food Market in de problemen.”

“Beslissing niet verwacht”

De Antwerpse zakenmannen hebben niet alleen twee restaurants in de verbouwde kapel, ze baten ook de centrale bar uit.

Hommeles in hippe nieuwe eetmarkt: grootste huurder “betaalt voor 140.000 euro aan facturen niet”
Holy Food Market is nog geen jaar open. Foto: DVH

“Voor we opengingen, hebben mensen me ervoor gewaarschuwd om met die mannen in zee te gaan”, zegt Leys. “Maar ik had hen nodig. De bank wilde dat ik zo snel mogelijk zou openen, dus waren er huurders nodig. Die Antwerpenaars kwamen als geroepen: in één klap had ik er zes huurders bij, voor drie restaurants en alle togen.”

Vonnis respecteren

Leys en zijn advocaat waren gisteren nog niet op de hoogte van een uitspraak door de vrederechter. De geviseerde zakenlui wél. “Wij kregen het vonnis al”, zegt Amir Nabavieh. “We moeten Holy Food Market verlaten. We hadden die beslissing niet verwacht, maar we moeten de rechtbank respecteren. We gaan weg uit Gent en wensen Ladislas veel succes met het project, waar zelf hard in geloven en van houden.”

Over de reden waarom de huur al drie maanden niet wordt betaald, wil Nabavieh niet in detail treden. “Mijn broer en Ladislas hebben vóór de opening van Holy Food Market financiële afspraken gemaakt en die zijn niet nageleefd. Om die reden stopten we met betalen.”

Het achterstallige bedrag, dat volgens Ladislas Leys is opgelopen tot 140.000 euro, wordt wel met klem tegengesproken.

Geen crisis

Crisis in de Holy Food Market? “Helemaal niet”, zegt Leys. “We draaien nog altijd goed. Zaterdag en zondag was hier een oesterweekend en het zat barstensvol.”

Hommeles in hippe nieuwe eetmarkt: grootste huurder “betaalt voor 140.000 euro aan facturen niet”
Met de gesloten rolluiken liet de eetmarkt maandag een wat doodse indruk na. Foto: DVH

Maar gesloten rolluiken, die wil hij liever niet meer zien. “Onze huurders hebben een engagement. Ze móéten openen, anders riskeren ze een schadevergoeding te moeten betalen.”

Meer zelf uitbaten

Leys wil meer zelf in handen nemen. “Het is de bedoeling dat ik in de toekomst zes restaurants zelf uitbaat. Ook de centrale toog gaan we zelf doen.”

Momenteel is hij in gesprek met Martini en Breydel. “In november opent al een sushibar. Het is geen probleem om onze restaurants gevuld te krijgen. Holy Food Market is nog altijd hot.”

Door Jan Claeys
    VOOR ABONNEES
    Meest