Hippies, seks, drugs, gemengde liefde. 50 jaar geleden ging de legendarische musical “Hair” in première

Foto: BELGAIMAGE

Vandaag exact vijftig jaar geleden ging in New York “Hair” in première. Nooit vatte een musical de tijdgeest zo goed samen. Lang haar, vrije liefde, gemengde koppels en drugs. Heel veel drugs. Het zit allemaal in “Hair”. Tot vandaag zetten gezelschappen de musical nog graag op het repertoire. Net zoals tv-station de film-versie geregeld programmeren.

Hippies, seks, drugs, gemengde liefde. 50 jaar geleden ging de legendarische musical “Hair” in première
Foto: AFP

Eerst even de tijdgeest van vijftig jaar geleden. Vietnam domineert het nieuws. De Amerikanen zijn daar aan het vechten tegen het oprukkend communisme. Daarvoor zijn constant nieuwe ladingen jonge Amerikanen nodig. Maar aan het begin van de zomer van 1967 groeit het protest daartegen. Jongens laten hun haar groeien om zo aan te geven: wij gaan niet in het leger. Het hippiedom is geboren.

Het doopfeest van het hippiedom vindt plaats op het allereerste grote muziekfestival in Monterey. Tienduizenden jongens met lang haar en meisjes in mini-jurken geven gehoor aan de oproep van het liedje “San Francisco”, waarin Scott McKenzy vraagt bloemen in je haar te steken. If you’re going to San-Francisco, be sure to wear some flowers in your hair.

Lees verder onder de trailer van de film.

Video: M

Hair (haar) is ook het centrale thema van de gelijknamige musical die vandaag exact een halve eeuw geleden in première ging in New York. Niet op Broadway - of beter: nog niet op Broadway. Wel in een kleiner zaaltje. Pas toen Broadway zag hoeveel succes de musical had, zette het zelf een “Hair”-productie op, die daar 1.750 keer speelde.

De Tribe

Hippies, seks, drugs, gemengde liefde. 50 jaar geleden ging de legendarische musical “Hair” in première
De Tribe. Foto: BELGAIMAGE

Het verhaal gaat over Claude, een keurige jongen uit Oklahoma, die zijn oproepingsbrief voor het leger en dus Vietnam krijgt. Hij moet zich in New York melden. Nu hij hier toch is, maakt hij een tocht door de stad. In Central Park ziet hij voor het eerst een groep hippies. Jongens en meisjes, blank en zwart, die sensueel dansen en zwaar onder invloed zijn van drugs. Ze noemen zich de Tribe. De stam. Een groep die zich van de maatschappij heeft losgescheurd.

Claude is gebiologeerd. Net op dat moment passeert de rijke Sheila, op haar paard. Claude is verscheurd: de Tribe volgen of Sheila. Zich losscheuren van zijn Oklahoma-opvoeding en niet naar Vietnam gaan of gehoorzaam zijn? Geloven dat The Age of Aquarius - een van de topnummers uit de musical - is aangebroken of denken dat er nooit verandering komt. Op dat dilemma drijft de musical “Hair”.

Van straat geplukt

Hippies, seks, drugs, gemengde liefde. 50 jaar geleden ging de legendarische musical “Hair” in première
Foto: BELGAIMAGE

Het verhaal is uitgedacht door de acteurs James Rado en Gerome Ragni. “We vonden de inspiratie gewoon in Central Park. Of uit de kranten die artikels brachten over jongens die van school werden gegooid omdat hun haar te lang was”, zeiden ze. “Of we vonden inspiratie op straat. In die tijd wemelde het er van de hippies die je o zo graag hun ideeëngoed verkondigden. We plukten zelfs een deel van de cast van de straat.”

Maar een musical bestaat natuurlijk vooral bij gratie van liedjes. Die zijn allemaal gecomponeerd door Galt MacDermot, uit Canada. “Toen ik het script kreeg, wist ik amper waarover het ging. In Canada was het hippiedom nog niet doorgebroken. Ik had zelf kort haar, was netjes getrouwd en had vier kinderen. Pas toen de schrijvers James Rado en Gerome Ragni me meenamen door New York en de East Village, zag ik wat er aan het gebeuren was en wist ik hoe de muziek moest klinken.”

Galt MacDermot schreef een paar regelrechte hits voor de Hair-musical. Aquarius natuurlijk maar ook I Got Life, Where Do I Go en zeker ook Hair, dat in musical wordt gezongen wanneer cipiers het haar van één van de opgepakt hippies trachten te knippen. Shirley Bassey en Barbra Streisand namen Hair-liedjes in het repertoire op.

Film

Hippies, seks, drugs, gemengde liefde. 50 jaar geleden ging de legendarische musical “Hair” in première
De filmaffiche. Foto: Photo12

De musical “Hair” werd al gauw over heel de VS en Europa opgevoerd. Maar de grote doorbraak kwam er pas in 1979 wanneer Milos Forman (ook bekend van “Amadeus”) een filmversie maakte van de musical. De film won dat jaar nominaties voor de Golden Globe (VS) en de Césars (Frankrijk).

Door pom