Nathalie Meskens lanceert nieuw kookboek ‘Plan Boost’

© Jan Van der Perre

Nathalie Meskens lanceerde vandaag haar nieuwe kookboek ‘Plan Boost’, geen voedingsbijbel die één bepaalde leer predikt, wel een boek vol verrassende combinaties van superfoods en ‘groenten uit den hof’. “Ik wilde geen grote waarheden verkondigen. Ik ben gewoon anders beginnen eten en ik heb een duidelijk verschil gemerkt.”

Nick De Schutter

Wat is het geheim van Nathalie Meskens? Hoe slaagde ze erin zo strak in haar vel te zitten als ze doet? Het was om die vragen voor eens en voor altijd te beantwoorden dat Meskens haar kookboek ‘Plan Boost’ uitbracht, in samenwerking met chef Rembert Notte. “My tahini” noemt ze hem in haar boek, “want ik kan niet meer zonder hem.”

© Borgerhoff - Lamberigts

Na een periode van radicaal alle koolhydraten schrappen uit haar dieet, liet Meskens haar bloed testen en de resultaten waren niet om over naar huis te schrijven. Ook kwamen er enkele allergieën aan het licht waar ze geen weet van had. Ze schrapte radicaal alles uit haar dieet waar ze allergisch voor was en dat maakte een wereld van verschil. Al is dat niet zo vanzelfsprekend, zo weet iedereen met een voedselallergie. Hoe Meskens daarmee omgaat?

“Dat is niet altijd evident”, vertelt ze. “Maar ik doe het ondertussen al bijna twee jaar dus ondertussen weten ze het wel. En iedereen is zo lief om daar altijd toch wel een beetje rekening mee te houden. Maar als ik moet werken, neem ik altijd dingen mee zodat ik niemand moet lastigvallen met mijn gedoe.”

In haar boek staat ook een receptje voor chocohummus, een recept waar we toch licht sceptisch tegenover stonden. Is het een waardig equivalent voor Nutella? “Neeeeen”, lacht Meskens wanneer we het haar vragen. “Maar het is ook heel lekker. Maar je gaat op zoek naar alternatieven en als je al zo lang iets niet meer eet, verdwijnt die drang ook wel. Ik eet trouwens nog steeds veel chocolade, zij het zonder melkproducten en vanaf 70% cacao, maar ik mis de choco dus niet echt.”

(lees verder onder de foto)

© Jan Van der Perre

Hoe ze het inpast in haar drukke agenda? “Ik probeer in mijn drukke agenda wel veel vrije tijd in te plannen ook, waarin ik kan koken. Maar in heel drukke periodes moeten mensen mij helpen. Dan moeten ze bijvoorbeeld op het werk voor mij koken of zo.”

Ze probeerde nog niet alle recepten uit het boek zelf klaar te maken, aangezien het een samenwerking is tussen Meskens en Notte. “Maar ik heb ze natuurlijk wel allemaal geproefd en gekozen wat er in het boek kon komen.”

En zondigen, dat moet zeker kunnen voor Nathalie Meskens, maar dan doe je het best meteen goed: “Als ik nu een pannenkoek wil, dan wil ik die wel bij Roger Van Damme gaan eten. En ik ken een super pizzeria op Ibiza dus als ik zin heb in pizza dan zal ik die daar wel eten als ik er op vakantie ben.”

Het respect van Meskens voor chef Rembert Notte straalt ervan af, en niet zonder reden. “We vinden het bij Cruydt heel belangrijk dat iedereen, of ze nu een dieet volgen, allergenen moeten respecteren, vegetarisch of veganistisch eet, een volwaardige maaltijd moet krijgen en niet zomaar een maaltijd met een aantal dingen weggelaten”, aldus de selfmade chef die zijn zaak Cruydt uit de grond stampte zonder enige opleiding genoten te hebben. “Ik heb gewoon altijd graag gekookt en gegeten, maaltijden zijn mijn favoriete momenten van de dag.”

“Plan Boost” is verschenen bij Borgerhoff & Lamberigts en kost 24,99 euro. Voor meer info: http://www.borgerhoff-lamberigts.be

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten