Tot twintig jaar cel gevorderd voor moordpoging op agenten

Bron © BELGA
Antwerpen / Brasschaat / Turnhout -

Het openbaar ministerie heeft voor het Antwerpse hof van beroep celstraffen tot twintig jaar gevorderd voor vier Nederlandse gangsters die de politie twee keer onder vuur zouden hebben genomen met een kalasjnikov tijdens een wilde achtervolging. Er vielen als bij wonder geen doden.

De achtervolging begon op 23 februari 2015 in het Nederlandse Breda, waar vier mannen middenin de nacht een bankautomaat met gasflessen uit de muur hadden geblazen. De politie ging meteen achter de daders aan, die zich met een Audi verplaatsten. Eenmaal de Belgische grens over zette ook de Brasschaatse politie de achtervolging in.

Op de splitsing van de E313 met de E34 richting Turnhout vertraagde de Audi plots. Eén van de gangsters ging uit het raam hangen en opende het vuur. Wat verderop had de Turnhoutse politie een spijkermat gelegd, waarop de Audi lek reed.

De gangsters probeerden vervolgens de wagen van een stel Polen te carjacken, maar dat mislukte. Ter hoogte van Oud-Turnhout stapte één van hen uit de Audi en opende opnieuw het vuur op de agenten. De ploeg uit Turnhout schoot terug en verbrijzelde de ramen van de Audi.

Kalasjnikov

De vier daders vluchtten te voet weg. Na een urenlange klopjacht werden Achraf L. (28) en Aymad A. (37) gearresteerd in een bushokje in Arendonk. Abdelaziz A. (29) had zich in een watertoren in Oud-Turnhout verstopt.

Ze hadden alle drie glasschilfers van de Audi op hun kleren en Achraf L. en Abdelaziz A. hadden ook glaspartikels van de bank in hun schoenzolen. De laatste kon via kruitdeeltjes en DNA aan de achtergelaten kalasjnikov gelinkt worden. Het openbaar ministerie vorderde de bevestiging van de twintig jaar cel die ze van de rechter in Turnhout gekregen hadden.

Nabil S. werd eerst bij verstek veroordeeld tot achttien jaar cel, maar werd na het aantekenen van verzet vrijgesproken. DNA op een sigarettenpeuk in de Audi bewees niet dat hij deelnam aan de plofkraak en het DNA op een achtergelaten bivakmuts was niet sluitend genoeg. Het openbaar ministerie dacht daar anders over en eiste achttien jaar cel.

Abdelaziz A. geeft in een nieuwe verklaring als enige toe dat hij in de wagen zat, maar ontkent dat hij schoot. Over de plofkraak of de rol van de anderen wilde hij niets zeggen.

    VOOR ABONNEES
    Meest