Ze werkt tot volgende zomer in jeugdinstelling

Oud-minister Freya Van den Bossche (SP.A) loopt stage in de jeugdpsychiatrie

© BLG

Freya Van den Bossche loopt momenteel stage in de kinder- en jeugdpsy­chiatrie. Wat ze precies doet, blijft een goed­bewaard ­geheim. “Ik wil een meerwaarde creëren voor mijn politieke werk”, zegt het SP.A-parlementslid. Volgens Van den Bossche is van een carrièreswitch geen sprake. Toch zou een nieuwe professionele toekomst handig zijn, mocht het bij de verkiezingen van 2019 mislopen.

Tex Van berlaer en Farid El Mabrouk

Voor alle duidelijkheid: plannen om uit de politiek te stappen, zijn er bij Freya Van den Bossche niet. De gewezen Vlaamse minister en vicepremier houdt zich met welzijn en jeugdzorg bezig en is voor de partij achter de schermen mee de verkiezingen aan het voorbereiden. Alleen kan het in 2019 voor de Vlaamse socialisten weleens mislopen. De peilingen zijn allesbehalve rooskleurig en voorzitter John Crombez voerde een systeem in waarbij op de lijst altijd een nieuw gezicht bij de eerste drie kandidaten moet staan. De zitjes worden bij SP.A op die manier dus heel duur.

Tot de zomer

Van den Bossche zegt daar op dit moment niet mee bezig te zijn. Ze volgt momenteel een stage die kadert in een opleiding klinische psychologie, die ze jaren geleden is begonnen. De stage is al enkele weken bezig en duurt normaal gezien tot de zomer. Naar eigen zeggen hoopt ze met de ervaring haar politieke werk te verbeteren. Er is dus geen sprake van een carrière­switch. “Natuurlijk blijf ik zetelen in het Vlaams Parlement en de Gentse gemeenteraad. Ik volg jeugdwelzijn op in het parlement en verdeel mijn stagedagen in functie van dat werk.”

Werkvloer leren kennen

De SP.A’ster zegt dat ze zowel wil bijleren als concrete dingen doen voor de patiënten. “Geestelijke gezondheidszorg is één van mijn grote interesses. Ik ben met politiek begonnen om mensen te helpen. Maar als politici kunnen we niet altijd goed inschatten wat het personeel op het terrein nodig heeft. Vaak maken we wetten die er mooi uitzien op papier, maar die de problemen in de praktijk amper oplossen of zelfs erger maken. Met deze stage hoop ik dus een meerwaarde te creëren voor mijn politieke werk.”

De locatie van haar stageplek wil Van den Bossche niet vrijgeven. “Voor je het weet, gaan er mensen naar op zoek. Dat zou de gezondheid én de privacy van de patiënten niet ten goede komen.” Of de socialiste later in de sector wil gaan werken, dat is evenmin duidelijk.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten