D-day voor Ferrera: Malinwa-bestuur hakt vandaag knoop door

© Photo News

Uitgerekend in de match waarin verliezen geen optie was, leed KV Mechelen zijn zwaarste nederlaag van het seizoen. Na de 4-1 in Eupen twijfelt het bestuur aan de positie van Yannick Ferrera, bij sommigen is het geduld op. Komt de samenwerking ten einde of krijgt hij tegen Lokeren een laatste kans?

David Van den Broeck en Thomas Standaert

LEES OOK. Eupen overtuigt met levensbelangrijke zege en duwt Mechelen naar voorlaatste plek

Zaterdagavond, aan de Kehrweg. We vroegen ons al een tijdje af waar het bestuur van KV Mechelen zich bevond. Na 26 minuten hadden we ze gevonden. Heel Eupen sprong recht bij de 1-0 van Ocansey – zo werd het een makkie om de Mechelse kopstukken, beteuterd op hun stoeltje, te spotten. 4-1 werd het uiteindelijk, op bezoek bij de voorlaatste in de stand. Dat heet een mokerslag. De voorlaatste in de stand is nu… KV zelf. Terwijl de woedende fans de spelers op hun plichten wezen, dropen voorzitter Timmermans, TD Vande Velde en co. ontredderd af.

Gisteren dan, in Mechelen: een (uitloop)training als een andere, met Yannick Ferrera aan het roer en alweer bedrukte gezichten. Verder: radiostilte. Niemand van het bestuur die na de blamage on the record wou reageren.

Onderling werd, net als de avond voordien, wel veel gediscussieerd. Vooral ook over de positie van de trainer – zo gaat dat, als de resultaten tegenvallen. Morgenavond al is er de thuismatch tegen Lokeren, alwéér een cruciale onderin het klassement. En de vraag is: zit Ferrera dan nog op de bank? Niemand die er ‘ja’ op kon antwoorden. Die knoop wordt vandaag pas doorgehakt, vernamen we. Bij sommigen is het geduld op. Maar het is heel kort dag, zo krijgt hij mogelijk toch een laatste kans.

Steeds weer dezelfde fouten

Ferrera bouwde vorig seizoen veel krediet op, want op een haar na bezorgde hij KV een plaats in Play-off 1. Niet voor niks verlengde het bestuur het contract van de 37-jarige Brusselaar tot 2019. Maar dit seizoen wil het maar niet lukken. Ferrera wou stappen zetten, vooral beter gaan voetballen. Maar als je na elf speeldagen amper één keer kon winnen en acht punten hebt, is er iets mis. Dezelfde fouten komen steeds terug. Kansen worden gemist en vooral te makkelijk weggegeven. Achterin krijgen ze geregeld een black-out en klungelen ze erop los. De spelers verzekerden het bestuur vorige week én na de match dat ze achter hun coach staan, maar toonden dat nog niet met de voeten.

Zelf baalde Ferrera ook als een stekker. “Negen minuten waren we afwezig en daarin slikten we drie goals, gaven we de match weer uit handen.” Een gebrek aan bloed, zweet en tranen, zoals de fans schreeuwden? “Neen. Ik begrijp absoluut dat ze boos en ontgoocheld zijn. Maar ik zie geen gebrek aan werkkracht of intensiteit. Wél een gebrek aan efficiëntie en soms concentratie. Vooral achterin, daar ligt ons grootste probleem. De laatste drie matchen scoorden we nog zes keer, maar kregen we tien goals binnen. We moeten absoluut weer focussen op ons defensieve spel.”

Hij probeerde wel het positieve te benadrukken, ook in de kleedkamer. “Het heeft geen zin om borden kapot te gooien of te schreeuwen. Misschien moesten we zo laag zakken om te beseffen dat het beter moet. Hopelijk is dit ons diepste punt. Er staat nu druk op, maar ik geef niet op, mijn spelers evenmin. Het meest positieve is dat er dinsdag alweer een match volgt.”

Maar zit Ferrera op de bank? Die vraag moet het bestuur beantwoorden.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten