Kunstenaar Wim Delvoye wil “namen noemen van alle corrupte ambtenaren die een persoonlijke strijd en lastercampagne” tegen hem voeren

© Marc Herremans - Corelio

Kunstenaar Wim Delvoye, die zich dinsdag moet verantwoorden op de Gentse correctionele rechtbank voor een reeks bouw- en milieuovertredingen op zijn kasteel in Melle, wil “namen noemen van alle corrupte ambtenaren die een persoonlijke strijd en lastercampagne tegen hem voeren”. Delvoye sprak eerder al van “een heksenjacht” tegen zijn persoon.

© Photo News

Delvoye wilde het kasteel De Bueren in Melle in zijn originele staat herstellen en het domein uitbouwen tot een sculpturenpark. Hij kreeg echter problemen omdat vergunningen niet in orde bleken. Delvoye en zijn vennootschap worden ervan beschuldigd dat ze tussen 2008 en 2011 onder meer een een betonplateau naast het kasteel lieten gieten en twintig bomen hebben geveld zonder vergunning. Ook de walgracht werd verbreed over een lengte van 370 meter. Omdat het kasteel een beschermd monument is, gaat het ook om inbreuken op het decreet ter bescherming van de monumenten en stads- en dorpsgezichten.

“Delvoye klaagt het dossier tegen hem aan en zal hierbij namen noemen van alle corrupte ambtenaren die een persoonlijke strijd en lastercampagne tegen hem voeren”, meldt Studio Wim Delvoye in een persbericht. “Het terrein, dat in verloederde staat was, werd door Delvoye onder handen genomen met de bedoeling er een sculpturenpark te openen. Deze verbeteringswerken en beoogde renovatieplannen waren niet naar de zin van het Agentschap Natuur en Bos en het Agentschap Ruimtelijke Ordening, die het domein als hun feitelijk eigendom beschouwden met de bedoeling om het zelf aan een lage prijs te kunnen verwerven.”

De kunstenaar kreeg in maart van het Gentse hof van beroep opschorting van straf voor bedreigingen aan het adres van twee ambtenaren en een politievrouw op zijn kasteel in Melle, die controles kwamen uitvoeren.

LEES OOK

Nu in het nieuws