“Postnatale depressies zijn seizoensgebonden”

Foto: Shutterstock

Vrouwen die bevallen in de winter of in de lente, lopen een kleiner risico om een postnatale depressie te ontwikkelen dan dames die mama worden in de herfst of in de zomer. Dat blijkt uit een wetenschappelijk onderzoek dat werd gepresenteerd op Anesthesiology 2017, de jaarlijks conventie voor anesthesisten in het Amerikaanse Boston.

Wetenschappers verbonden aan de American Society of Anesthesiologists hebben de medische gegevens van 20.169 vrouwen geanalyseerd die tussen juni 2015 en augustus 2017 mama zijn geworden. In totaal kregen 817 dames te maken met een postnatale depressie. De onderzoekers deden enkele opvallende vaststellingen. Dames die een kind ter wereld zetten in de winter of in de lente, hadden minder last van de ziekte. “Dat kan te wijten zijn aan het feit dat kersverse mama’s genieten van seizoensgebonden binnenactiviteiten met pasgeborenen”, zegt hoofdonderzoeker Jie Zhou, verbonden aan het Brigham & Women’s Hospital in Boston.

Epidurale

Daarnaast komt de ziekte ook minder voor bij dames die tijdens de bevalling een epidurale kregen. De onderzoekers vermoeden dat de pijn tijdens de bevalling zonder epidurale een trauma kan veroorzaken, dat uitmondt in een postnatale depressie. Verder zien de vorsers dat de aandoening ook minder voorkomt bij dames die bevallen na een volledige zwangerschapsperiode. Vrouwen die geen volledige drie trimesters zwanger waren, lopen dan weer meer risico om stress te ervaren met een postnatale depressie tot gevolg. En hoe hoger de body mass index, hoe frequenter de mama’s last ondervinden van de ziekte.

De onderzoekers stelden deze fenomenen vast, maar onderzochten nog niet grondig waarom de verschillende factoren al dan niet een trigger kunnen zijn. In de toekomst zin dus meer studies nodig om de link tussen de verschillende factoren en de ziekte bloot te leggen.

Door vwh
AANGERADEN