Website unief crasht nadat Hawking voor het eerst zijn doctoraatsthesis online zet

© REUTERS

Op de website van de universiteit van Cambridge is voor het eerst gratis de doctoraatsthesis van astrofysicus Stephen Hawking te lezen. Het werk is zo populair dat een deel van de website crashte door het hoge aantal bezoekers.

Het 134 bladzijden tellende werk “Properties of expanding universes” (eigenschappen van uitdijende universums), gepubliceerd in 1966, is sinds maandag beschikbaar voor iedereen op de website van de universiteit. Op enkele uren tijd werd de pagina meer dan 60.000 keer bezocht, wat ertoe leidde dat een deel van de Cambridge-website niet meer toegankelijk was.

“Ik hoop mensen overal ter wereld te inspireren om naar de sterren te kijken en niet naar hun voeten”, zei Hawking in verband met de publicatie van het werk dat hij schreef toen hij 24 jaar oud was. “Iedereen zou vrije, ongehinderde toegang moeten hebben, niet alleen tot mijn onderzoek, maar tot het onderzoek van elke grote en leergierige geest binnen het volledige spectrum van de menselijke kennis”, aldus Hawking nog volgens de Britse openbare omroep BBC. “Het is heerlijk om te horen dat zoveel mensen al interesse hebben getoond door mijn thesis te downloaden. Hopelijk zullen ze niet teleurgesteld zijn nu ze er eindelijk toegang toe hebben.”

Beschaving op andere planeet

De doctoraatsthesis van de 75-jarige Hawking is het meest gevraagde item in de universiteitsbibliotheek van Cambridge. Sinds mei 2016 werd het werk 199 keer opgevraagd, waarschijnlijk vooral door het grote publiek en niet door academici. Het op een na populairste werk werd slechts 13 keer opgevraagd. Tot voor kort kostte het 65 pond (73 euro) om het volledige werk te lezen.

Hawking geldt als een van de grootste wetenschappers aller tijden, vanwege zijn theorieën over het ontstaan van het heelal en zwarte gaten. Zijn werk “A Brief History of Time” (1988) wordt gezien als een van de meest invloedrijke wetenschappelijke werken ooit. Hij lijdt aan de spierziekte ALS en zit al tientallen jaren in een rolstoel, maar dat houdt hem niet tegen nog steeds lezingen te geven. Hij heeft een somber beeld van de toekomst, onder meer door de klimaatsverandering, en pleit voor het opbouwen van menselijke beschavingen op andere planeten.

© AFP

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten