De burgerlijke stand in Frankrijk zit zo verveeld met de naam van deze baby dat het gerecht er uiteindelijk over moet oordelen

Bron © bbc, europe1

themabeeld Foto: ss

In Frankrijk is er een debat ontstaan over de naam van een pasgeboren baby. De ouders van het kindje wilden de jongen ‘Jihad’ noemen. Maar hoe gepast is het om die naam, in tijden van islamterreur in Europa, aan een kind te geven?

‘Jihad’ is een voornaam die wel vaker voorkomt in het Arabisch. En ook in Frankrijk werd de naam al meerdere keren geregistreerd als naam van een kind. Zo werden er tussen 1979 en 2015 zevenhonderd kinderen geboren in Frankrijk die de naam ‘Jihad’ kregen, zowel meisjes als jongens. Tegelijk waren er ongeveer ook nog eens zo’n 340 kinderen die een naam kregen die leek op ‘Jihad’, zoals Jihed of Jihade.

Maar ‘jihad’ is in de islam ook een verwijzing naar de Heilige Oorlog. Door recente aanslagen gepleegd door onder andere Islamitische Staat in Europa, wordt de term ‘Jihad’ intussen gerelateerd aan terreur. Dus toen twee ouders hun in augustus geboren zoon in Toulouse (Frankrijk) bij de burgerlijke stand wilden laten registreren, stelde die dienst zich de vraag of ze dat wel zouden doen. Het is namelijk mogelijk om een voornaam te laten schrappen indien de door de ouders gekozen naam nadelig kan zijn voor het kind. De burgerlijke stand legde de naam daarom voor aan het gerecht, die zich nu over de naam zal buigen.

Gebeurde al eerder

Ook in Nederland gebeurde dat al eens toen 10 jaar geleden een koppel hun dochter de naam ‘Jihad’ wilden geven, net zoals in Duitsland. In beide gevallen vond de rechter dat het mogelijk moest zijn om een kind die naam te geven, omdat de naam al langer bestaan en bovendien zeker niet noodzakelijk of niet alleen Heilige Oorlog betekent. Jihad staat ook voor gedrevenheid, inspanning voor het goede, verzet en de innerlijke strijd om zuiver te kunnen geloven.

Uitschuiver Theo Francken

In België is er geen weet van rechters die zich al gebogen hebben over die naam. Al komt de naam in ons land zeker ook voor. Vorig jaar nog was staatssecretaris Theo Francken (N-VA) in de war toen hij een lid van de Vlaamse Jeugdraad verweet te tweeten onder de naam ‘Jihad’, maar dat bleek de echte naam van het meisje te zijn.

LEES OOK. Pijnlijke uitschuiver voor Theo Francken op Twitter: “Wist niet dat Jihad een voornaam was”

Door lbo
AANGERADEN