Schots voetbaltalentje wordt naar wedstrijden gebracht per… vliegtuig

Foto: LOGANAIR

Je zal maar op Barra wonen én graag én goed voetballen. De 10-jarige Matthew Davidson vliegt twee keer per week van het eiland, dat deel uitmaakt van de Buiten-Hebriden, naar het vijfhonderd kilometer verderop gelegen Glasgow voor zijn voetbaltrainingen en -wedstrijden.

Niet meer dan duizend inwoners telt Barra, een eiland dat vooral bekend staat voor zijn bloemenpracht én zijn luchthaven, met landingsbaan op het strand. Het is vanop dit strand dat Matthew Davidson de oversteek naar Glasgow maakt vanwaar hij verder reist naar de terreinen van Greenock Morton, een club uit de Schotse tweede klasse. “We hebben Matthew opgemerkt tijdens een talentendag. Voor zijn leeftijd staat hij al erg ver: hij koppelt zijn snelheid aan een ongelooflijke balbeheersing.”

De afstand tussen club en thuis mag geen beletsel zijn, vinden ze bij Greenock Morton. “Hij is niet de eerste speler die een geografische hindernis moet overwinnen om profvoetballer te worden.”

Davidson werkt het merendeel van zijn trainingen nog altijd op ‘zijn’ eiland af, in de weekends wordt hij overgevlogen naar het Schotse ‘vasteland’ om zijn wedstrijden te spelen. Loganair, de luchtvaartmaatschappij die de lijn exploiteert, probeert het jonge voetbaltalent zo goed als mogelijk te helpen.

Door gvdl
Meer voetbal