Officieel: wegwerpbekers verboden op Gentse Feesten, behalve in koffiebars

Foto: archief/fvv

Gent - Plastic bekertjes zijn vanaf de volgende Gentse Feesten helemaal verboden. Behalve voor koffiebars.

Er wordt al jaren over gesproken, maar sinds maandagavond is het ook officieel goedgekeurd op de gemeenteraad: plastic bekertjes zijn vanaf de volgende Gentse Feesten helemaal verboden. Op de pleinen, op de terrassen en op straat.

“Het verbod geldt binnen de Gentse Feestenzone, in de feestkernen binnen en buiten de Gentse Feestenzone, en op het openbaar domein, inclusief de terrassen en de andere vergunde innames”, luidt het in de officiële tekst.

De beslissing moet de afvalberg van de Feesten – de jongste keer nog altijd 360 ton – verkleinen en de Feesten properder maken.

Koffiebars

Horecazaken in de binnenstad zullen op hun terrassen ook geen pintjes in wegwerpbekers meer mogen schenken, wel nog in glas of in afwasbare bekers. Binnen in de zaak mag het wel nog. “Maar dan moeten ze erop toezien dat de wegwerpbekers niet worden meegenomen naar buiten”, zegt het reglement.

Koffiebars krijgen wel een uitzondering, omdat zij tijdens het jaar ook koffie in plastic of kartonnen bekers schenken aan klanten die afhalen. “Het verbod geldt niet als de verkoop van drank om mee te nemen inherent verbonden is aan de gewoonlijke uitbating”, klinkt het.

Pintjes drinken in een echt glas kan alleen nog bij horecazaken of op de pleinen waar aan tafel wordt bediend, zoals het Laurentplein of het Veerleplein.

Door Bert Staes
VOOR ABONNEES