Belg is kanshebber in allerzwaarste mountainbikewedstrijd: “Focus ligt op heelhuids beneden geraken”

Bron © Red Bull

Vrijdag verzamelen de beste freeride mountainbikers ter wereld in het Amerikaanse Utah voor misschien wel de meest spectaculaire mountainbikewedstrijd ter wereld: de Red Bull Rampage. En een jonge Belg is zowaar één van de favorieten: Thomas Genon, onbekend en onbemind in eigen land maar “the unknown teenager” is wereldtop sinds hij de Red Bull Joyride won in 2012.

De Red Bull Rampage wordt gehouden in het unieke decors van de Utah-woestijn, vlakbij het Zion National Park in Virgin. Enkel de beste freeride mountainbikers ter wereld worden geselecteerd en zij hakken samen met hun crew negen dagen lang hun eigen parcours uit de rotsen.

Freeride mountainbiken is vergelijkbaar met freestyle skiën of snowboarden: de deelnemers worden beoordeeld op hun gekozen lijn in de afdaling, hun technische bekwaamheid en de complexiteit van de trucs. Sommige jumps gaan wel twintig meter hoog, andere stukken gaan zo goed als recht naar beneden. Toch slagen de waaghalzen er in om ook enkele crazy stunts te laten zien zoals Antoine Bizet, die vorig jaar in Utah voor de allereerste keer een dubbele backflip losliet op het verbijsterde publiek.

De Red Bull Rampage in Utah groeide de voorbije jaren uit tot één van de grootste mountainbike-events van het jaar. De competitie op de genadeloze rotshellingen begon in 2001 maar lag tussen 2004 en 2008 enkele jaren stil omdat de deelnemers te veel risico’s namen. Vanaf 2008 werden houten obstakels toegevoegd aan het parcours.

“The unknown teenager”

Tweevoudig Rampage-kampioen Brandon Semenuk won onlangs voor de vijfde keer de Red Bull Joyride en is de topfavoriet. Ook de nummers twee en drie van vorig jaar, Antoine Bizet en Carson Storch,behoren tot de favorieten net als mannen als Brett Rheeder, Andreu Lacondeguy, Ryan ‘R-Dog’ Howard, Reed Boggs en... Thomas Genon.

Genon is een 24-jarige Waal die als bijnaam “the unknown teenager” kreeg toen hij in 2012 de Red Bull Joyride in Crankworx won. Hoewel zijn naam bij weinigen een belletje doet rinkelen, behoort hij sindsdien tot de wereldtop. in 2015 won hij zelfs de Freeride Mountainbike Diamond Series.

Vorig jaar werd hij zesde in Utah, nadat hij het jaar voordien al eens vijfde was geworden. “Waar haalt Genon die skills vandaan”, vroegen de commentatoren zich af. “Poëzie in beweging,” vatten ze beide runs van onze landgenoot samen. Genon was zo opnieuw automatisch geplaatst voor Red Bull Rampage van dit jaar.

“Er zijn niet al te veel regels. Dat zegt genoeg”

“Red Bull Rampage is een monster”, vertelt Genon. “Je moet fysiek helemaal top zijn en ook mentaal sta je best stevig in je schoenen. Enkel dan stap je op de fiets. Enkel dan scheur je naar beneden. De lijnen op Red Bull Rampage vereisen een grotere en zwaardere fiets, met bakken meer suspension. Maar de run zelf blijft hetzelfde principe: knallen!”

“De omstandigheden waarin we moeten rijden zijn extreem zwaar. De hitte, de steile hellingen en het feit dat we zelf onze track uit de rotsen moeten houwen, bouwen en graven maken van Red Bull Rampage een unieke wedstrijd. En een gevaarlijke! Een normale slopestyle-wedstrijd lijkt kinderspel naast Utah. We kiezen zelf hoe we rijden, en hoe moeilijk we het onszelf maken. De focus ligt niet op de tricks, maar vooral op heelhuids beneden geraken. Er zijn niet al te veel regels. Dat zegt genoeg.”

“De sfeer is elk jaar fantastisch. Overal staan mensen, helikopters in de lucht. Riders scheuren naar beneden, jumps, crashes,... Ik koos ervoor om dezelfde afdaling te rijden als vorig jaar. Het is een snelle lijn met grote jumps en hoogteverschillen. Ik ben altijd zenuwachtig, dat geef ik toe. Maar dit jaar heb ik twee tricks voorbereid en hopelijk kom ik heelhuids beneden!”

Bekijk hier alvast de hoogtepunten van vorig jaar:

Door vml