Veggieburgers steeds gezonder, zegt Nederlandse Consumentenbond

Bron © Nu.nl

Foto: Shutterstock

Volgens de Nederlandse Consumentenbond bevatten vegetarische burgers min of meer dezelfde hoeveelheden eiwit en ijzer als vlees. Dat leidt de Consumentenbond van onze noorderburen af uit een onderzoek naar 36 vegetarische burgers, dat aantoonde dat vleesvervangers niet enkel steeds gezonder maar ook steeds lekkerder worden.

De Nederlandse Consumentenbond onderzocht 36 vegetarische burgers om na te gaan of ze al dan niet als een volwaardig alternatief voor vlees door het leven kunnen gaan. Daaruit bleek dat vleesvervangers tegenwoordig min of meer net zo veel eiwit als ijzer bevatten. Vooral de burgers op basis van soja-eiwit scoorden goed, met gemiddeld 17 gram eiwit per 100 gram. De hoogst scorende burger was de 'vers plantaardige burger' van Albert Heijn, daarna volgt de plantaardige bonenburger van Goodbit en uiteindelijk sluit de vegetarische hamburger van Garden Gourmet het lijstje met toppers af.

Een woordvoerder van de Consumentenbond had het ook over positieve de duurzaamheidseffecten van vleesvervangers: "Het vervangen van gehakt en rundvleesburgers door vegetarisch gehakt en vegetarische burgers betekent vijf keer minder uitstoot van CO2 èn een factor 5 minder gebruik van land en water.''

De Consumentbond onderwierp de burgers daarnaast ook aan een smaaktest. Zo proefden veertig consumenten een maaltijd met én een maaltijd zonder vlees. Het verschil tussen de vegatische of maaltijd met vlees bleek voor de proefpersonen soms moeilijk te achterhalen. Zo slaagde één derde van het proefpanel er niet in om de pasta met rundergehakt van de vegetarische pasta te onderscheiden.

 

Door VVA
AANGERADEN