Epidemie van ‘zwarte dood’ woedt voort: deze negen landen moeten zich voorbereiden op mogelijke uitbraak

Bron © express, kenyanews

Madagascar blijft gebukt gaan onder een epidemie van de pest. Intussen werden al meer dan 124 doden geteld. Minstens 1.333 mensen zouden besmet zijn. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) roept intussen 9 andere landen op om zich op te maken zich te beschermen tegen de ‘zwarte dood’, zoals de pest ook genoemd wordt.

De pest-epidemie ,van zowel de longpest als builenpest, in het Afrikaanse eiland Madagascar brak uit eind augustus. Sindsdien vielen er al tientallen doden. Onder andere ook de hoofdstad, Antananarivo, werd getroffen door de plaag.

Het risico op een nog verdere verspreiding is volgens de WHO bijzonder groot. Bovendien waarschuwt de WHO nu ook 9 andere landen voor een mogelijke uitbraak van de ziekte. Het gaat om Zuid-Afrika, Mauritius, de Seychellen, Tanzania, La Réunion, Mozambique, Kenia, Ethiopië en de Comoren.

Epidemie van ‘zwarte dood’ woedt voort: deze negen landen moeten zich voorbereiden op mogelijke uitbraak
Foto: AFP

Aanvankelijk was er even sprake van dat de pest was overgewaaid naar de Seychellen, maar dat bleek loos alarm.

Noodplannen

Unicef, het Rode Kruis en centra voor ziektepreventie in die landen hebben intussen noodplannen opgezet. Zo wordt het publiek er intussen al geïnformeerd. Zeker aan de grenzen is er extra waakzaamheid. In een aantal landen, de Comoren, Mozambique, de Seychellen en Tanzania, voorziet de WHO intussen ook extra apparatuur om pestgevallen snel te kunnen detecteren, en antibiotica.

Madagascar mag dan wel een eiland zijn, die negen landen hebben belangrijke en frequente handels- en reisconnecties met Madagascar, waardoor het risico dat de pest ook daar uitbreekt niet gering is.

Dubbele epidemie

Longpest en builenpest komen voort van dezelfde bacterie, namelijk de Yersinia Pestis. De longpest is een uitloper van de builenpest wanneer de builenpest niet behandeld wordt en de infectie de longen bereikt.

In de 14e eeuw doodde deze ziekte in Afrika, Europa en Azië meer dan 50 miljoen mensen. 700 jaar eerder gebeurde al iets gelijkaardig in het Byzantijnse Rijk. In de 17e eeuw kwamen in Londen dagelijks meer dan 1.000 mensen om het leven door de plaag of ‘zwarte dood’.

Madagascar krijgt wel vaker te maken met de ziekte, maar het gaat dan vooral om de builenpest. Nu woedt vooral de veel dodelijkere longpest. Bovendien gaat de verspreiding van de ziekte nu veel sneller dan anders en zijn er al veel meer gevallen gesignaleerd, waardoor het land in hoogste staat van paraatheid is.

Epidemie van ‘zwarte dood’ woedt voort: deze negen landen moeten zich voorbereiden op mogelijke uitbraak
Foto: Express
Door lbo
Laad meer berichten...