Zes huiszoekingen in onderzoek naar verijdelde aanslag op Thalys

In het kader van het onderzoek naar de terroristische aanslag op de Thalys in augustus 2015, hebben er maandagochtend zes huiszoekingen plaatsgevonden. Vier personen werden meegenomen voor verhoor. Dat meldt het federaal parket in een persbericht.

De huiszoekingen vonden plaats in Laken, Sint-Jans-Molenbeek, Anderlecht en in de gevangenissen van Andenne en Marche-en-Famenne. Er werden geen explosieven of wapens aangetroffen. Volgens VRTNWS hebben de speurders onder meer de schuilplaats doorzocht van Abdelhamid Abaaoud, het brein achter de aanslagen in Parijs. Vier personen werden meegenomen voor verhoor. De onderzoeksrechter zal later beslissen of zij verder aangehouden blijven.

Overmeesterd

Op 21 augustus 2015 opende Ayoub El Khazzani het vuur op passagiers van een Thalys-trein met bestemming Parijs. Vier reizigers - drie Amerikaanse militairen met vakantie en een Brit - konden El Khazanni evenwel overmeesteren, waardoor er slechts drie mensen gewond raakten. Een andere man, Bilal Chatra, ordt ervan beschuldigd El Khazzani geholpen te hebben Europa binnen te komen via de vluchtelingenstroom uit Irak en Syrië. Enkele dagen na de mislukte aanslag werd El Khazzani in Frankrijk al in verdenking gesteld voor pogingen tot moord met terroristisch oogmerk.

Kort na de aanslag kwam aan het licht dat El Khazzani een tijdlang in Sint-Jans-Molenbeek had verbleven en meer dan waarschijnlijk linken had met Abdelhamid Abaaoud. In juli 2016 werd in Duitsland dan een eerste medeverdachte opgepakt, de 22-jarige Bilal Chatra, die een rol als verkenner zou hebben gespeeld door El Khazzani vanuit Turkije te helpen.

Begin oktober arresteerden Franse speurders drie mannen die ervan verdacht worden banden te hebben met de daders van de mislukte aanslag. Vorige week vaardigde het Franse gerecht ook nog een aanhoudingsbevel uit tegen een nieuwe verdachte, de 25-jarige Redouane Sebbar die sinds eind 2016 opgesloten zit in Duitsland. Hij zou deel uitmaken van het “dichte netwerk” van Abaaoud en vijf dagen voor de aanval met de Thalys al een heen- en terugreis gemaakt hebben tussen Parijs en Brussel.

Door jdb / blg
AANGERADEN
Meest recent