Netflix schort nu ook opnames van zesde seizoen ‘House of Cards’ op

Bron © USA Today, AFP

Kevin Spacey. Foto: AFP

Netflix heeft de opnames van het zesde seizoen van de populaire politieke tv-reeks ‘House of Cards’ stilgelegd voor onbepaalde duur nu hoofdrolspeler Kevin Spacey beschuldigd wordt van aanranding. Dat melden verschillende Amerikaanse media. Maandag raakte al bekend dat het zesde seizoen het laatste zou worden. De 58-jarige acteur grijpt ook naast de prestigieuze Emmy Founder Award.

“MRC en Netflix hebben beslist de productie van het zesde seizoen van House of Cards op te schorten, tot nader order, om ons de tijd te geven de huidige toestand te onderzoeken en elke bezorgdheid van onze cast en crew te beantwoorden”, zo citeren verschillende media uit een statement van de producenten van de reeks. Netflix zou naar verluidt wel bezig zijn met een spin-off van ‘House of Cards’. Al is het op dit moment nog niet duidelijk op welke personages die spin-off zal focussen.

Mailadres voor slachtoffers

Ondertussen laat het Old Vic-theater in Londen, waar de Amerikaanse acteur tussen 2004 en 2015 heeft gewerkt als art director, weten “diep geschokt” te zijn door de beschuldigingen. “Zo’n gedrag is compleet onaanvaardbaar. Wij hopen hier een ondersteunende omgeving aan te bieden, zonder dat onze werknemers zich zorgen moet maken om pestgedrag en aanranding. We willen dat iedereen zich hier veilig en gewaardeerd voelt, trots om deel uit te maken van het Old Vic.”

Bij het theater hebben ze nu een “vertrouwelijk” mailadres opgericht waar mogelijke slachtoffers van de acteur zich kunnen melden.

Filmpremière niet uitgesteld

Naast ‘House of Cards’ speelt Kevin Spacey dit jaar ook de hoofdrol in ‘All the Money in the World’. De film van regisseur Ridley Scott vertelt het verhaal van de ontvoering van de jonge erfgenaam van het Getty-imperium in 1973. Spacey vertolkt de rol van miljardair Jean Paul Getty. De film gaat in première op 22 december. Producent Sony is voorlopig niet van plan om die première uit te stellen.

Emmy Founders Award

Intussen hebben ook de organisatoren van de internationale Emmy Awards, waarmee de beste internationale tv-producties bekroond worden, bekendgemaakt dat Spacey op 20 november in New York dan toch geen ere-award zal krijgen.

Spacey had normaal gezien de International Emmy Founders Award in ontvangst mogen nemen. Daarmee worden personen gehuldigd voor hun bijdrage aan “de kwaliteit van wereldwijde tv-producties”. Maar de organisatoren van dat evenement hebben via Twitter laten weten dat de prijs “in het licht van de recente gebeurtenissen” wordt ingetrokken.

Aanranding 14-jarige

De 58-jarige Spacey werd afgelopen weekend beschuldigd van seksuele aanranding. Toen de Amerikaanse acteur nog een twintiger was zou hij geprobeerd hebben om de toen veertienjarige Anthony Rapp - onder meer bekend uit ‘Star Trek: Discovery’ - aan te randen. In een uitgebreid interview met Buzzfeed vertelt Rapp gedetailleerd over het voorval uit 1986. Zo had Spacey hem destijds uitgenodigd voor een feestje bij hem thuis. Rapp bleek daar de enige minderjarige te zijn en ging uit verveling televisie kijken in de slaapkamer.

Netflix schort nu ook opnames van zesde seizoen ‘House of Cards’ op
Anthony Rapp (links) en Kevin Spacey. Foto: AFP

Toen de andere gasten vertrokken waren, zou Spacey toenadering gezocht hebben. “Hij tilde me op, legde me op bed en klom bovenop me. Op een seksuele manier”, aldus Rapp. Vervolgens duwde hij de acteur van zich af en verliet hij hevig geschrokken het appartement.

Het schandaal rond Harvey Weinstein gaf hem naar eigen zeggen de moed om naar buiten te treden met zijn verhaal. “Ik wil een ander licht laten schijnen op het gedrag dat jarenlang is toegestaan omdat heel veel mensen, inclusief ikzelf, hun mond hebben gehouden. Dat wil ik niet meer.”

Spacey heeft zijn verontschuldigingen aangeboden via Twitter, al zegt hij zich het voorval niet te herinneren.

Door mtm