RECENSIE. The Rocky Horror Show, een uitzinnige orgie waar iedereen een beetje 'vochtig' van wordt

Het kan al eens gevaarlijk zijn een cultklassieker als 'The Rocky Horror Show' op het podium te brengen in een andere vorm en taal dan het origineel. Met een regisseur als Stany Crets weet je echter dat er bij het creatieve team alvast lef genoeg aanwezig is om zoiets tot een goed einde te brengen. Het resultaat is een wervelwind van grappen, grollen, en heel veel sensueel gegrom.

Geen rechtgeaarde musicalfan die niet op z'n minst gehoord heeft van The Rocky Horror Picture Show. Met Tim Curry als de nogal genderonduidelijke dokter Frank 'n Furter werd de film een symbool voor musical die de afgelikte en geboende paden van de klassieke musical op hun kop zet. 

Voor wie het nog niet kende: Het verhaal gaat over de nogal sullige Brad Majors (Nordin De Moor) en Janet Weiss (Shana Pieters), die in een stormachtige nacht verzeild raken in het kasteel van de lichtjes seksverslaafde 'lieve travestiet' Frank 'n Furter (Laurenz Hoorelbeke). Die heeft net een man geschapen die alvast qua uiterlijk aan al zijn eisen voldoet: Rocky (Matthew Michel). Hij toont het koppel zijn nieuwste creatie en wat er dan volgt is een ware beproeving voor hun relatie en hun eigen seksualiteit.

Er valt maar weinig op te merken aan deze voorstelling. Hoewel niet iedereen fan zal zijn van een publiek dat aangemoedigd wordt met rijst te gooien, waterpistolen af te vuren en met rubberen afwashandschoenen te klapperen tijdens de voorstelling, hoort dat er nu eenmaal bij voor Rocky Horror, en zouden we het niet anders willen. Dat Crets en zijn handlangers er tal van verwijzingen naar Bumba, Thuis (lees: Sebastien De Smet die als Riff Raff op het einde zowat de hele generiek van de soap ten berde brengt), The Voice en Natalia in verwerkten, doet de voorstelling misschien afwijken van het origineel, maar het maakt dit wel een voorstelling voor Vlaamse kijkers en niet zomaar een steriele vertaling. 

Laurenz Hoorelbeke levert een magistrale prestatie als dr. Frank 'n Furter. In een voorstelling die bol staat van interactie met het publiek vergt het een enorme focus en alertheid om de waanzin van de lieve travestiet over te brengen. Laurenz doet het echter moeiteloos, en heeft zelfs nog tijd over voor een grapje met het publiek zo nu en dan.

Ook Janet - slet (je weet waarom we dit schrijven als je de musical kent) - Weiss wordt prachtig vertolkt door de pas afgestudeerde Shana Pieters. Haar Janet mist mogelijk een paar cruciale IQ-puntjes maar je kan niet anders dan van haar te houden. En dan hebben we het nog niet over de stem van Pieters gehad. Eentje om in de gaten te houden. Haar echtgenoot Brad - asshole - Majors, gespeeld door Nordin De Moor, vormt met zijn licht ontvlambare, soms hysterische persoontje het perfecte tegengewicht. 

Voor dienaren Riff Raff en zijn zus Magenta zouden we geen betere acteurs kunnen inbeelden dan Sebastien De Smet en Jasmine Jaspers. De prettig gestoorde Columbia heeft met Maja Van Honsté een vertolkster gevonden die naar eigen zeggen nog gestoorder is dan Columbia zelf, en dat met verve tenoonspreidt. De Rocky die Matthew Michel neerzet, lijkt de helft van de tijd niet goed te weten wat er gebeurt en dat is exact wat hij nodig heeft. 

In conclusie: Deze Rocky Horror Show mag je niet missen. Zelfs de castleden die hier onbesproken bleven, hebben een prachtige prestatie geleverd en je zal thuiskomen van een feestje zoals je er in het Vlaamse theater nog nooit eentje meemaakte. Het gebrek aan kritiek vinden we zelf een beetje vervelend, maar zoals we eerder schreven, hier valt nauwelijks iets op aan te merken.

 

Door Nick De Schutter
AANGERADEN