Na meer dan twintig aardbevingen in vier dagen

Experts vrezen dat beroemde vulkaan op Tenerife op uitbarsten staat

© shutterstock

Tussen 28 en 31 oktober werden er meer dan twintig aardbevingen vastgesteld op het Canarische eiland Tenerife. “De Teide is actief”, zo luidt het bij experts die vrezen dat de vulkaan op uitbarsten staat. De 3.718 meter hoge Teide is onder meer bekend als trainingscol van viervoudig Tourwinnaar Chris Froome.

mtm

De aardbevingen situeren zich rond Vilaflor in het zuiden van Tenerife en vinden zo’n 6 tot 8 kilometer onder zeeniveau plaats. Dinsdag rond 11 uur (plaatselijke tijd) werd de zwaarste beving gemeten: 1,4 op de Schaal van Richter, aldus experts van het Vulkanologisch Instituut van de Canarische Eilanden (Involcan).

Experts zeggen dat de bevingen te wijten zijn aan de “actieve” Pico del Teide, de grootste vulkaan op het eiland, en vrezen een uitbarsting binnen afzienbare tijd. Tegelijk stellen ze de plaatselijke bevolking ook gerust met een Facebookpost: “Deze serie bevingen is vergelijkbaar met seismische activiteit die we opmerkten in juni. De bewoners moeten zich dus geen zorgen maken.”

© Involcan

De Teide is niet de enige vulkaan die mogelijk op het punt staat om uit te barsten: ook de Bardarbunga-vulkaan op IJsland vertoont tekenen van activiteit. Daar werden de voorbije week vier zware bevingen vastgesteld. “De berg is zich duidelijk aan het voorbereiden op zijn volgende uitbarsting”, verklaarde expert Páll Einarsson.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten