Gewapende man stapt kerk binnen en begint te schieten: minstens 27 doden en 24 gewonden

Minstens 26 doden en 24 gewonden. Dat is de voorlopige balans na een nieuwe schietpartij in de Verenigde Staten. Zondagvoormiddag rond 11.30 uur (plaatselijke tijd) liep een man een kerk binnen in de Amerikaanse staat Texas om vervolgens in het rond te beginnen schieten. De schutter kwam ook om het leven.

mtm

De schietpartij vond plaats in de First Baptist Church in Sutherland Springs, een kleine gemeenschap van ongeveer 640 inwoners zo’n 50 kilometer ten zuidoosten van San Antonio. Op een normale zondagmiddag zitten er zo’n 50 mensen in de kerk.

“De man liep zondag de kerk binnen en begon wild rond te schieten”, zo zegt Joe Tackitt, de plaatselijke sheriff. Volgens een ooggetuige vielen er zeker twintig schoten na elkaar. Verscheidene mensen lagen naar verluidt op de grond.

© AP

De Texaanse gouverneur Greg Abbott heeft het intussen over 26 doden. 23 van hen zouden gestorven zijn in de kerk, twee lichamen werden buiten de kerk aangetroffen. Eén slachtoffer stierf in het ziekenhuis. “We weten niet of dit aantal nog zal toenemen”, aldus de gouverneur.

De schutter, die volledig gekleed was in gevechtskledij, kwam ook om het leven na een achtervolging. Het nog is nog niet zeker of hij werd gedood door een burger dan wel dat hij zichzelf van het leven heeft beroofd. De identiteit van de schutter is nog niet officieel bevestigd, maar het gaat om een blanke twintiger. Verschillende politiebronnen identificeren de man, die een gevechtsuitrusting droeg, als Devin Patrick Kelley (26).

De ordediensten kwamen massaal ter plaatse en er werden onder meer helikopters ingezet om de slachtoffers naar het ziekenhuis te brengen. Ook de FBI kwam ter plaatse. De omgeving werd volledig afgezet.

“Iedereen is in rouw”

De 49-jarige Joseph Silva, die in de buurt woont, zegt dat de politie hem en zijn buren gevraagd heeft om binnen te blijven. Hij omschrijft Sutherland Springs als een “kleine, maar hartelijke gemeenschap. Er is een tankstation en een postkantoor. Dat is het zowat. Op dit moment willen we gewoon weten wat er met onze geliefden en naasten gebeurd is. Iedereen is bezorgd, iedereen is in rouw.”

Ook president Trump, momenteel op bezoek in Japan, reageerde al over de schietpartij.

Las Vegas en New York

De schietpartij in Sutherland Springs komt slechts enkele weken na de schietpartij in Las Vegas, waarbij 58 doden en meer dan 500 gewonden vielen. Dader Stephen Paddock vuurde toen minutenlang vanuit een hotelkamer in een massa festivalgangers. Enkele dagen geleden vielen er ook acht doden bij een terreuraanslag in New York. Toen reed een ISIS-aanhanger met een pick-uptruck in op meerdere fietsers en voetgangers.

© AP

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten