Voormalige Pakistaanse premier Aziz duikt op in Paradise Papers

© AP

In de Paradise Papers duikt nu ook de naam van Shaukat Aziz op, tot 2007 eerste minister van Pakistan onder president Pervez Musharraf. De voormalige topbankier bij Citibank zou een geheim trustfonds gehad hebben op Bermuda, zonder dat aan de Pakistaanse autoriteiten te melden, hoewel dat verplicht is voor parlementsleden. De Amerikaanse minister van Handel, Wilbur Ross, ontkent intussen zijn betrokkenheid.

Toen Musharraf in 1999 aan de macht kwam na een militaire staatsgreep, duidde hij Aziz - toen vicevoorzitter bij Citibank - aan als minister van Financiën. Van 2004 tot 2007 was de man premier.

Vlak voor hij het tot minister van Financiën schopte, richtte Aziz een trustfonds op. Het vehikel werd beheerd vanuit Bermuda door Appleby, het offshore advocatenkantoor dat aan de basis ligt van de onthullingen in de Paradise Papers. Zijn vrouw, drie kinderen en kleindochter waren de begunstigden van het fonds.

Hoewel het trustfonds tot 2015 actief bleef, lang nadat zijn mandaat als premier was afgelopen, heeft Aziz dat nooit aan de Pakistaanse kiesautoriteiten gemeld. Dat is in het land nochtans verplicht voor parlementsleden: in juli van dit jaar moest toenmalig premier Nawaz Sharif nog wijken omdat hij niet al zijn bezittingen en activa aan de kiescommissie had doorgegeven, wat door de Panama Papers aan het licht kwam.

Volgens de advocaat van Aziz heeft zijn cliënt de wet echter niet overtreden, omdat hij niet de wettelijke eigenaar van het fonds was.

HetParadise Papers-onderzoek is gebaseerd op 13,4 miljoen vertrouwelijke documenten, waarvan het merendeel van bij Appleby komt. Volgens De Tijd bevatten de papers naast grote namen als de Britse Queen en de Ierse zanger Bono ook tienduizenden links naar honderden bedrijven en personen in ons land, maar op meer details over de Belgische link, is het voorlopig nog wachten.

Amerikaanse minister ontkent

De Amerikaanse minister van Handel, Wilbur Ross, ontkent dat hij zijn connectie met een firma die op haar beurt banden heeft met het Kremlin, moedwillig heeft achtergehouden. Die beschuldigingen zijn “totaal fout”, zei Ross maandag in een een interview met CNBC. Hij zou de informatie naar eigen zeggen tot drie keer toe aangegeven hebben.

Afgelopen weekend kwam via het internationaal onderzoek naar de Paradise Papers aan het licht dat Wilbur Ross een grote investeerder is in scheepvaartbedrijf Navigator. Dat bedrijf heeft dan weer nauwe banden met het Russische Sibur, dat gelinkt is aan vertrouwelingen van de Russische president Vladimir Poetin. Dat alles zou kunnen wijzen op verborgen zakenrelaties van de regering onder president Donald Trump met de Russen.

Volgens Ross zelf zijn de beschuldigingen echter totaal van de pot gerukt. Hij geeft toe grote belangen te hebben in Navigator, maar daar is niets mis mee. “Een bedrijf dat niet onder sancties staat, is een bedrijf als een ander, punt”, verwees hij naar de Amerikaanse sancties tegen bepaalde Russische sectoren naar aanleiding van de crisis op de Krim. “Het was een normale commerciële relatie, waarmee ik niets te maken had (...)”.

Bovendien zou de minister zijn belang in Navigator - in tegenstelling tot wat in de Paradise Papers te lezen staat - wél hebben gemeld aan de bevoegde autoriteiten. “Het is in mijn geval zelfs drie keer aangegeven”, klonk het.

Ross is dan ook niet van plan op te stappen als minister van Handel. “Dat is een onnozele vraag. Er is niets mis met war er gebeurd is”, klonk het stellig.

Belastingparadijzen

Oppositiepartijen sp.a en PVDA willen dat het parlement de onthullingen rond de Paradise Papers aangrijpt om aanbevelingen te schrijven die verder gaan dan wat er uit de bus is gekomen bij de bijzondere commissie die de Panama Papers tegen het licht hield.

“In de nasleep van de Panama Papers werd door velen uit de meerderheid beweerd dat schermconstructies in belastingparadijzen een fenomeen zijn uit het verleden, allerminst iets waar we ons vandaag nog druk over hoeven te maken”, zegt Kamerlid Peter Vanvelthoven (sp.a). “Maar niets is minder waar. Speurwerk van onderzoeksjournalisten wereldwijd onthult dat de problematiek van schermconstructies vandaag nog erg actueel is”.

Vanvelthoven bekloeg er zich eerder al over dat de aanbevelingen waarover de meerderheidspartijen het binnen de Panama-commissie eens raakten, weinig ambitieus waren. Hij roept het parlement op dit moment aan te grijpen om meer verregaande aanbevelingen te formuleren. Vanvelthoven denkt daarbij aan een verbod om te handelen met offshore-constructies zolang je niet weet wie achter de constructie schuilgaat. Daarnaast moet een einde gemaakt worden aan de afkoopwet - de verruimde minnelijke schikking - en fiscale amnestie.

Ook PVDA-Kamerlid Marco Van Hees wil dat de bijzondere commissie de werkzaamheden hervat. Het extreemlinkse parlementslid merkt op dat van de 29 fiscale paradijzen die in de Paradise Papers opduiken, er slechts vier op de officiële Belgische lijst staan. “We moeten onderzoeken waarom de administratie en de regering tot een lijst met fiscale paradijzen komen die totaal naast de kwestie is.”

Aangeboden door onze partners