Schutter Texas was woedend op zijn schoonmoeder

© AFP

Na het bloedbad in een kerk in de Amerikaanse staat Texas met 26 doden heerst er in de Verenigde Staten verbijstering en ongeloof. Maandag wijzen steeds meer vaststellingen in de richting van een familiaal motief van de dader. De man was woedend op zijn schoonmoeder, zei Freeman Martin van het Texaanse ministerie van Openbare Veiligheid op een persconferentie.

adm

Hij had haar in tekstberichtjes bedreigd. De schoonmoeder had in het verleden erediensten in de kerk bijgewoond. Maar zondag was ze niet aanwezig. De 26-jarige Devin Patrick Kelley had in de Baptistenkerk van het plaatsje Sutherland Springs zondagmiddag tijdens de eredienst het vuur geopend en 26 mensen gedood. Een twintigtal anderen liepen verwondingen op. Tien onder hen bevonden zich maandag nog in kritieke toestand.

Volgens de Texaanse gouverneur Greg Abbott gaat het om de zwaarste misdaad van een individuele schutter in de geschiedenis van de staat. Het jongste slachtoffer was volgens de speurders nog geen 18 maanden oud. Onder de doden bevinden zich nog andere kinderen, zei Martin. Het oudste dodelijke slachtoffer was 77 jaar oud.

LEES MEER. Bebloed jongetje (5) levend van tussen gestorven moeder en zusjes gehaald, 26 anderen sterven na schietpartij in Texas

De dader werd rond 11.20 uur lokale tijd aan een tankstation in de buurt gezien. Hij stak dan de straat over naar de kerk en begon nog buiten nog zijn geweer af te vuren. In het kerkgebouw zelf schoot hij willekeurig om zich heen. Een buur hoorde de schoten en confronteerde de schutter. Toen die op de vlucht sloeg, zette de buurman samen met een andere man de achtervolging in. De dader raakte van de weg. De politie vond hem later levenloos in zijn voertuig terug. Er zijn aanwijzingen dat hij zelf een einde maakte aan zijn leven, zei Martin. Een autopsie moet de juiste doodsoorzaak bepalen.

Naast het geweer vond de politie nog twee pistolen in de auto van de man. Volgens de autoriteiten was Kelley niet in het bezit van een vergunning om een wapen te dragen. Het geweer en de beide pistolen had hij zelf aangeschaft.

Volgens de Amerikaanse strijdkrachten diende de 26-jarige dader enkele jaren in de luchtmacht. Een militaire rechtbank veroordeelde hem in 2012 wegens huiselijk geweld tegen zijn vrouw en hun enige kind. Twee jaar later werd hij uit het leger ontslagen.

Kelleys oom zei volgens NBC: “Ik had nooit gedacht dat Devin tot zoiets in staat was. (...) Mijn familie zal onder zijn laffe daad lijden (...). Ik betreur de slachtoffers van Texas.” Volgens de speurders had de dader tijdens de achtervolging tussen de voertuigen nog met zijn vader gebeld.

In de kerk werden 23 doden gevonden, voor het gebouw twee. Een ander slachtoffer bezweek later in het ziekenhuis.

Het bloedbad in de kleine gemeente Sutherland Springs - slechts enkele weken na de moordpartij in Las Vegas met 58 doden en slechts enkele dagen na de terreuraanslag in New York met acht doden, onder wie een Belgische vrouw - veroorzaakt opnieuw discussies over de controversiële wapenwetgeving in de Verenigde Staten.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten