Luchtmacht bekent schuld: schutter kerk had geen wapens mogen krijgen

© blg

Na de schietpartij in een kerk waarbij 26 doden vielen, geeft de Amerikaanse luchtmacht toe dat ze fouten heeft gemaakt. De veroordeling voor huiselijk geweld die de schutter opliep, werd niet correct doorgegeven, waardoor de man zonder problemen wapens kon kopen.

adb

Devin Patrick Kelley (26) werkte vanaf 2010 bij de US Air Force, maar werd in 2012 door een militaire rechtbank veroordeeld wegens huiselijk geweld tegen zijn vrouw en zoontje. Hij werd gedegradeerd, 12 maanden opgesloten in een militaire cel en uiteindelijk ontslagen wegens slecht gedrag.

Maar de luchtmacht zegt nu dat ze in de fout is gegaan bij de afhandeling van de zaak. De US Air Force en het departement van Defensie zeggen dat ze onderzoeken wat werd gedaan met het strafblad van de man, dat verhinderd zou moeten hebben dat hij een geweer bezat.

De luchtmacht geeft toe dat ze Kelleys veroordeling door een militaire rechtbank niet doorgaf aan de burgerlijke rechtsmacht, zoals de bedoeling is. “Onze eerste informatie wijst uit dat Kelleys veroordeling voor huiselijk geweld niet ingevoerd werd in de database van het National Criminal Information Center”, zegt de Air Force in een verklaring.

Een vertegenwoordiger van de federale rechtsmacht zei aan CNN dat hij inderdaad geen bewijs heeft gevonden dat zij werden ingelicht van de veroordeling.

In april 2016 kocht Kelley het wapen, een Ruger AR-556, dat hij gebruikt zou hebben voor zijn schietpartij. Hij kocht het in een winkel in San Antonio, Texas, nadat hij er slaagde voor de vereiste ‘background check’, een controle die ervoor moet zorgen dat mensen met een crimineel verleden geen wapen kunnen verkrijgen.

Eén kogel van zichzelf

Intussen is uit de autopsie van de overleden schutter gebleken dat hij drie schotwonden opliep. Twee kogels kwamen van een burger die hem achternazaten raakten hem in het been en bovenlichaam. Eén schotwonde, in het hoofd, bracht hij zichzelf toe. Dat zeggen Texaanse autoriteiten.

© rr

Tijdens de achtervolging en nadat hij beschoten was door de buurtbewoner, belde Kelley zijn vader op. Hij zei dat hij dacht dat hij het niet zou halen. Daarna zou hij zichzelf in het hoofd geschoten hebben, zegt Freeman Martin van het Texaanse departement van Openbare Veiligheid.

De schietpartij zou gedreven zijn door een familiaal dispuut. Eén van de slachtoffers was Lula White, de schoongrootmoeder van Devin Patrick Kelley.

De man had op de ochtend van het bloedbad nog een dreigend bericht gestuurd naar zijn schoonmoeder, die vaak naar de mis ging in de kerk van Sutherland Springs. Op het moment van de schietpartij was zij daar echter niet aanwezig.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten