‘Vrouwen van Koekentroef’ steunen Bart De Pauw: “Laten we alsjeblieft geen Weinsteins maken van zij die het niet zijn”

Na het plotse ontslag van televisiemaker Bart De Pauw hebben een aantal vrouwen van zijn productiehuis ‘Koeken Troef!’ een statement gedeeld op Facebook. Daarin nemen ze het op voor hun “baas en goede vriend” en stellen dat het “erg pijnlijk is om te kijken hoe hij op deze manier aan de schandpaal genageld wordt”.

De VRT heeft na een aantal anonieme klachten van seksueel grensoverschrijdend gedrag alle banden met Bart De Pauw verbroken. Volgens de openbare omroep is er momenteel “te weinig vertrouwen” om de samenwerking voort te zetten.

De televisiemaker bracht het nieuws zelf naar buiten in een videoboodschap. Nu heeft een productiemedewerker Vicky De Rooster namens de ‘vrouwen van Koeken Troef’ haar steun betuigd op Facebook. Het statement zou unaniem door alle vrouwelijke medewerkers van het bedrijf gesteund worden.

LEES MEER. VRT zet Bart De Pauw aan de deur: dit wordt de televisiemaker verweten

“Twee weken geleden werden wij op Koeken Troef! opgeschrikt door enkele telefoontjes van vrouwelijke (ex-)medewerkers”, schrijft de productiemedewerkster. “Zij hadden net daarvoor een journalist aan de lijn met de vraag of ze ooit lastig waren gevallen door Bart De Pauw. Toen ze zeiden dat ze uit de lucht vielen, dat Bart in hun ogen zo niet in elkaar zat, zat het gesprek er vrijwel meteen op, met nog een laatste ‘je bent wel heel loyaal aan dat bedrijf’.”

Dienstmededeling

Kort daarna volgde volgens de vrouw een mededeling aan alle medewerkers. “Er hadden zich enkele anonieme getuigen aangeboden bij de VRT wat voor hen voldoende was om Bart te ontslaan. Bart heeft ons toen eerlijk verteld waarover deze anonieme getuigenissen gaan”, schrijft de vrouw op Facebook.

Opvallend is dat Bart de Pauw in zijn videoboodschap stelde dat hij dat hij niet wist waarover de meldingen gingen. “Aangezien dat de meldingen anoniem waren, heb ik ook maar een algemene context gegeven, ik weet dus niet waarover het gaat”, aldus De Pauw in de video. “Ik weet dus ook niet of ze deel uitmaken van een groter verhaal. Ik kan zelfs niet checken of ze waar of onwaar zijn. Ik heb zelfs niet de kans gekregen om mij te verdedigen.”

Alle vrouwen?

Overigens zou dit statement door alle vrouwen binnen het bedrijf gesteund worden. Ze vinden de situatie naar eigen zeggen bijzonder pijnlijk en zien een duidelijke link met de Weinstein-affaire. “De manier waarop de anonieme getuigenissen op de hele Weinstein-manier wordt uitgespeeld door de media klopt niet”, klinkt het. “Als Bart kop van jut moet zijn om te zorgen dat grensoverschrijdend gedrag de wereld moet uitgeholpen worden, so be it, maar laten we alsjeblieft geen Weinsteins maken van zij die het niet zijn.”

Lees hieronder het hele statement.

Door adm
  • VOOR ABONNEES