Na Omloop Het Nieuwsblad nog een koers die verandert van uitzicht

Flanders Classics pakt ook Scheldeprijs aan en ruilt Antwerpen voor… Nederland

1 / 2

De Scheldeprijs vertrekt niet meer in Antwerpen. De renners starten volgend jaar net over de grens, in de Zeeuwse stad Terneuzen, om vervolgens tussen de Wester- en Oosterschelde in een helse waaierkoers naar de aankomst in Schoten te trekken.

Guy Fransen

Organisator Flanders Classics zal zo proberen de wedstrijd – geprangd tussen de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix – minder voorspelbaar te maken. Door te kiezen voor het winderige Zeeland rekenen ze op een onvoorspelbaar verloop. Het zal lang niet zeker zijn dat in Schoten een volledig peloton zich opmaakt voor de massaspurt. Zeeland heeft bewezen voor koers te kunnen zorgen, getuige de openingsetappe in de Tour van 2015 toen Chris Froome en enkele anderen de concurrentie verrasten met een aanval op de dijken.

"Het unieke wielerdecor van Terneuzen en de provincie Zeeland vormen de perfecte aanloop richting Antwerpen en Schoten", zegt voorzitter Piet de Smet van de Schotense Wielerclub. "Als één van de enigen op de internationale wielerkalender trekken we over de landsgrens heen en maken we De Scheldeprijs zo aantrekkelijk mogelijk voor een internationaal wielerpubliek."

"Onze koers staat symbool voor een rijke wielerhistorie met steevast heel wat mooie namen op het podium. En dat zal volgend jaar niet anders zijn. Traditioneel zakt het kruim van de sprinterswereld af naar De Scheldeprijs. Met startplaats Terneuzen en de Nederlandse provincie Zeeland kiezen we vandaag voor een regio met heel wat interessante aantrekkingspolen. Zo heeft de passage van de Ronde van Frankrijk in 2015 bewezen dat de wind een belangrijke rol zou kunnen spelen in het koersverloop. De aankomst in Schoten en de lokale ronden blijven zeker en vast verankerd in de Scheldeprijs."

Flauw afkooksel

Antwerpen wordt ook verlaten omwille van de Ronde van Vlaanderen. Die start ook in Antwerpen en Flanders Classics vond het niet wenselijk in vier dagen tijd twee keer met de renners te starten in Antwerpen. Bovendien zou de Scheldeprijs qua impact en uitstraling nooit boven de Ronde gaan, waardoor het vertrek aan het MAS, als een nakomertje of een flauw afkooksel van de grote Ronde zou worden gezien. Dit jaar werd dat nog vermeden omdat de Scheldeprijs uitweek naar Mol, als afscheid aan wielericoon Tom Boonen.

Westerschelde

Terneuzen ligt in Zeeuws-Vlaanderen, op de linkeroever van de Schelde. Vervolgens rijdt het peloton door Zeeland, op de landtong tussen Ooster- en Westerschelde, om dan via Putte-Kapellen opnieuw Vlaanderen binnen te trekken. Zeker is dat het peloton opnieuw aankomt op de Churchillaan in Schoten. In de Antwerpse randgemeente zullen de renners ook drie lokale rondes rijden van telkens 17 km. De afstand van de wedstrijd blijft rond de 200 km.

Flanders Classics verandert daarmee twee koersen in één jaar van look. Eerder werd ook al beslist de Omloop Het Nieuwsblad te laten aankomen in Meerbeke, de oude aankomstplaats van de Ronde van Vlaanderen, met een beslissende rol voor Muur en Bosberg.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten