Schutter kerk Texas kocht honden online om op te leren schieten

© AFP

Een ex-collega van Devin Kelley, de man die 26 mensen doodschoot in een kerk in Texas, zegt dat hij haar vertelde dat hij dieren online kocht om ze te doden. Als oefening om te leren mikken. Hij was ook gefascineerd door massamoordenaars en vond het nieuws over een eerdere schietpartij in een kerk “cool”.

adb

Volgens Jessika Edwards, die zegt dat ze tussen 2010 en 2012 met Kelley samenwerkte bij de luchtmacht, vertelde Devin Kelley haar dat hij dieren op de website Craigslist kocht met de enige bedoeling om ze te doden. Hij zei dat hij de honden gebruikte als doelwitten om op te leren schieten.

Die gruwelijke bekentenis deed hij in Facebookberichten in 2014. Jessika Edwards zegt dat ze niet wist of hij de waarheid sprak, maar dat de uitspraken voor haar wel genoeg waren om de banden te verbreken.

© AFP

Eerder had hij in Facebookberichten ook al Dylann Roof geprezen, de man die negen mensen doodschoot in een kerk in South Carolina in 2015. “Hij zei: ‘Is het niet cool? Heb je het nieuws gezien?’ Hij zei dat hij wenste dat hij het durfde te doen, maar dat hij alleen maar dieren kon doden.”

Edwards zei dat Kelley al een fascinatie vertoonde voor massamoordenaars terwijl hij bij de luchtmacht werkte. “Hij maakte grapjes dat hij mensen wilde vermoorden”, zegt ze. “En wij zeiden dan: ‘Wacht, dat is niet grappig.’” De obsessie was zo uitgesproken dat Edwards haar bazen waarschuwde toen die Kelley op het matje riepen voor zijn slechte prestaties: “Voorzichtig of hij gaat hier in het rond schieten.”

“Jessika, het was hij”

Na de schietpartij van afgelopen zondag, kreeg Edwards een berichtje van een vriend: “Jessika, het was Kelley. De schutter.” “Ik liet een glas vallen en begon te huilen.”

Hoewel ze het gevoel heeft dat ze alles deed wat ze kon voor Kelley – ze bood hem therapie aan en hielp hem een nieuwe job te zoeken – zegt ze dat ze sindsdien veel aan die Facebookberichten heeft gedacht. Ze dacht dat Kelley gewoon weer rare dingen zei, zoals altijd. “Een normaal mens denkt niet dat iemand zoiets ook gaat doen als hij zulke dingen zegt.”

Voor ze Kelley blokkeerde op Facebook, had Edwards hem haar telefoonnummer gegeven en gezegd: “Als je het gevoel hebt dat je jezelf of iemand anders pijn gaat doen, bel me dan.” “Ik zei dat omdat hij me eens had verteld dat ik een van de enigen was met wie hij kon praten en die hem kalm deed voelen.”

Hij belde haar nooit. “Ik heb het gevoel dat we gefaald hebben. Terwijl we in feite alles gedaan hebben wat we konden doen.”

Edwards heeft de FBI ingelicht over de Facebookberichten. De FBI bevestigt dat ze Edwards al ondervraagd hebben over haar interacties met de schutter.

Aangeboden door onze partners