“26.000 liedjes geparkeerd in belastingparadijs”

© Shutterstock

Een catalogus met 26.000 liedjes van bekende artiesten als Sheryl Crow, John Denver, Avril Lavigne, Bob Marley en The Trammps die werd geparkeerd op het belastingparadijs Jersey om geen belastingen te moeten betalen op de royalty’s. Die werd ontdekt in het kader van de Paradise Papers, een reeks onthullingen van onderzoeksjournalisten waaraan De Tijd, Knack en Le Soir meewerkten.

adm

De liedjes zaten in een fonds, First State Media Works Fund I, dat in 2007 werd opgericht op het eiland Jersey en tot 2014 bestond.

De liedjes brachten gemiddeld 4,6 miljoen dollar op per jaar, waarop dus geen belastingen moesten worden betaald. “Disco Inferno” van The Tramps zou het meest hebben opgebracht van 2009 tot 2012, gevolgd door “Take me home, country roads” van John Denver en “Somebody to love” van Jefferson Airplane.

Volgens Christophe Depreter, topman van de Belgische auteursrechtenverening Sabam, is het internationaal de mode om liedjes onder te brengen in fondsen. Hij benadrukt dat Sabam zelf geen rechten uitbetaalt aan belastingparadijzen. Het betaalt rechten alleen rechtstreeks uit aan de eigen leden. Voor alle andere artiesten int het de auteursrechten in België, maar dat geld wordt doorgestort aan de zusterverenigingen in andere landen. Zij betalen die dan uit aan de artiesten waarvoor zij bevoegd zijn.

Aangeboden door onze partners

Lees ook