Speurders kunnen voortaan onderduiken om zich te beschermen tegen wraak van bendes

Foto: BELGA

Speurders en magistraten die de strijd aanbinden tegen zware misdaadbendes krijgen betere bescherming tegen wraakacties. ­Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) maakt het mogelijk dat ze van naam veranderen of voor lange tijd onderduiken. “We moeten wel, want misdaadbendes en terroristen gaan ver om onderzoeken tegen te werken.”

“Er zat een groot hiaat in onze wet. Het was wél mogelijk om getuigen in zware misdaad­dossiers te beschermen, maar we konden de politiemensen en magistraten niet diezelfde ­bescherming bieden. Onbegrijpelijk, want onder meer undercoveragenten lopen soms grote risico’s.” Marco Van Laere, ­directeur Operaties van de federale politie, is opgelucht nu het mogelijk wordt zijn speurders betere bescherming te bieden. Hij was al lang vragende partij, en nu heeft minister van Justitie Geens gehoor gegeven aan de oproep. “Het is belangrijk dat onze politiemensen, maar ook onze magistraten en leden van inspectiediensten hun strijd tegen de georganiseerde criminaliteit in alle veiligheid kunnen voeren”, zegt Geens. Daarom krijgen de betrokken ambtenaren de mogelijkheid om in geval van nood hun naam te veranderen. Of ze kunnen voor langere tijd naar een ander adres verhuizen. Onderduiken zeg maar, om te ontkomen aan mogelijke wraakacties.

Gezichtsherkenning

Hoognodig, vindt Van Laere. “We zien die wraakpogingen overwaaien uit Nederland en Groot-Brittannië, zoals we ook de afrekeningen zien overwaaien. Criminele bendes proberen onderzoeken te bemoeilijken door politiemensen en magistraten te bedreigen bijvoorbeeld.” En de sociale media geven de misdaadbendes een sterk wapen in handen. “We laten bijna allemaal sporen na op het internet. En criminelen gebruiken die in hun strijd tegen ons, door informatie te zoeken over bepaalde speurders. En binnenkort krijgen ze nog een groter wapen in handen als ook gezichtsherkenning algemeen beschikbaar wordt. Dus moeten wij ons voorbereiden.”

De nieuwe maatregelen komen bovenop de beschermingsmaatregelen die nu al genomen kunnen worden door het federale crisiscentrum. Volgens woordvoerder Peter Mertens staan die jaarlijks in voor de bescherming van tientallen politici, politiemensen en magistraten. Een aantal dat de jongste jaren licht gestegen is. De maatregelen van het crisiscentrum kunnen variëren van camera’s om een huis te bewaken, over extra patrouilles die voorbijrijden tot bodyguards. Aangepast aan de concrete dreiging.

“Het was nodig om verder te kunnen gaan”, zegt Marco Van Laere. “De nieuwe maatregelen zijn voor ons een belangrijke stap vooruit.”

Door Steven De Bock en Farid El Mabrouk
AANGERADEN