Sneller dan verwacht: in 2020 is de eerste drijvende stad er

Frans-Polynesië tekende een overeenkomst met Seasteading Institute, het Amerikaanse bedrijf dat zijn schouders zette onder het creëren van de allereerste drijvende stad. De bouw van het proefproject in de Stille Oceaan gaat in 2019 van start. Peddelen we binnenkort allemaal naar het werk?

evdg

Al bijna tien jaar onderzoeken de wetenschappers van Seasteading Institute de mogelijkheden voor het bouwen van de allereerste ‘drijvende stad’. Een futuristische utopie? Nu het bedrijf uit San Francisco een overeenkomst heeft met de Franse Polynesische regering, lijkt een permanent drijvend huis toch niet meer zo heel ver weg.

Autonome natie

Het idee om op zee te leven, zonder allesbepalende overheid, sprak al langer tot de verbeelding van oprichters Patri Friedman, kleinzoon van econoom en Nobelprijswinnaar Milton Friedman, en miljardair Peter Thiel, oprichter van Paypal. “Het vasteland zorgt voor conflicten,” klinkt het. “De overheden van vandaag worden er niet beter op, ze zitten nog vast in de vorige eeuw.” Volgens de oprichters zal de eerste drijvende stad zal dan ook een autonome natie zijn met eigen wetten. “Ik hoop in 2050 duizenden drijvende steden te zien”, zegt projectleider Joe Quirk. “Elk met een eigen manier van besturen. Want hoe meer keuzes we hebben, hoe waarschijnlijker het is dat we in vrede en welvaart kunnen leven.”

Drijvende huizen, kantoren en hotels

Voor het zover is, moet de bouw van de eerste drijvende stad nog van start gaan. Maar dat gebeurt nu sneller dan verwacht. De regering van Frans Polynesië gaat akkoord met de plannen van Seasteading Institute. Het bedrijf mag in 2019 aan de slag gaan met een zeegebied van 100 hectare, in de buurt van het populaire vakantie-eiland Tahiti. Tegen 2020 zouden een tiental structuren met drijvende huizen, hotels, restaurants en kantoren klaar zijn. De gebouwen zelf zullen ‘levende daken’ hebben en bestaan uit lokaal hout, bamboe, kokosvezels en gerecycleerd metaal en plastic.

‘Waterworld’, maar dan echt?

Quirk raakte naar eigen zeggen geïnspireerd door Burning Man, het legendarische festival in de verschroeiende woestijn van Nevada. Daar ontstaat elk jaar in een recordtempo een mini-natie waar meer dan 60.000 mensen (vredevol) samenleven. “Iedereen die naar Burning Man gaat, raakt gefascineerd door het concept”, zegt de projectleider. “Er zijn geen regels die bepalen wat de juiste parameters voor het dagelijkse leven zijn.” Toch doen de plannen van Seasteading vooral denken aan verhalen en films als ‘Waterworld’, waar het smelten van ijs een veel hoger waterpeil veroorzaakt en droog land alsmaar schaarser wordt.

Of we binnenkort allemaal naar het werk peddelen en al drijvend boodschappen doen, valt te betwijfelen. Maar als de bouw van de eerste drijvende stad succesvol blijkt, kan dat wel degelijk een nieuwe toekomst betekenen voor heel wat eilanden. Ook voor de Frans Polynesische, die vandaag bedreigd worden door een stijgende zeespiegel als gevolg van de opwarming van de aarde.

LEES OOK. Brief aan de mensheid: 15.000 wetenschappers waarschuwen ons voor catastrofale toekomst

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten