Hoe één file bijna alle ochtendshows op de radio in het honderd deed lopen

© Instagram/RR

De ongeziene chaos op de E40 donderdagochtend veroorzaakte stress bij heel veel autobestuurders. Hun rots in de branding tegen verveling tijdens de file, de ochtendshows van MNM, Qmusic en Studio Brussel, konden het leed amper verzachten. De presentatoren stonden immers zelf aan te schuiven...

Morien Raeymakers

Voor dag en dauw vertrekken de presentatoren van ochtendshows naar hun werk. Donderdagochtend gebeurde dat tevergeefs. Nog voordat ze aan hun programma’s konden beginnen, zaten ze onherroepelijk vast in de file. Een bevreemdende ochtend, waardoor de radioprogramma’s heel wat anders in de ether terechtkwamen.

LEES OOK. E40 volledig dicht na dodelijk ongeval met spookrijder: “Ravage is enorm”

Qmusic

Bij Qmusic wreven ze een lange tijd zenuwachtig in hun handen. Niet alleen Sam De Bruyn, maar ook Heidi Van Tielen ontbrak donderdagochtend. “Een geval van heirkracht”, vertelt woordvoerster Anja Peleman aan het Nieuwsblad Online. “Sam was onderweg van 4.20 uur, maar is nog steeds niet toegekomen. En dan speelde de wet van Murphy ook nog eens parten, want Heidi bleek ziek te zijn.” De presentator gokt dat hij pas bij Medialaan zal arriveren om half tien.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Geen ochtendshow presentatoren, dus. “Wij gaan dan snel kijken welke dj er in huis is, om het zo snel mogelijk op te vangen”, aldus Peleman. Ze vonden een reddende engel met Sarah Mylle, die al van vroeg in de ochtend aan het draaien was, maar nog enkele uren langer de mensen in de file wist te entertainen.

Sam De Bruyn zat echter niet stil. Hij bracht live verslag uit van op de E40 en ging op zoek naar andere bekenden tussen de wachtende autobestuurders. Toen hij merkte dat ook MNM en Studio Brussel met een gelijkaardig probleem zaten, besloot hij Peter Van De Veire een loer te leggen, zoals die dat al vaker had gedaan met Qmusic. Hij belde als Bart De Bekker naar de dj om te zeggen dat hij zijn sidekick Julie Van den Steen had zien plassen naast haar auto. Die geloofde het helemaal, tot Sam hem liet weten dat hij De Bruyn heette. Poets wederom poets.

MNM

Peter Van de Veire was even zijn kluts kwijt, toen bleek dat zijn sidekick Julie Van den Steen vastzat in de monsterfile. Toen hij besefte hoe hard hij haar gezelschap miste, bracht hij prompt een ode aan haar. “Ik ben zo eenzaam zonder jou!” klonk het in een video voor zijn collega. Een enthousiaste medley volgde, uiteraard met de nodige krokodillentranen.

Studio Brussel

Ook Studio Brussel deelde in de klappen. Eindredacteur en medepresentator Bram Willems stond te trappelen om op zijn werk te geraken, maar hij zat potvast in de file. Daardoor moest Linde Merckpoel het alleen bolwerken donderdagochtend. Toen Bram besloot om uit te stappen, merkte hij dat hij niet de enige was die niet op tijd op zijn werk was geraakt. Met een opmerkelijke selfie tot gevolg: Sam, Julie en Bram hielden hun eigen filefuif, niet op de radio, maar op de snelweg.

Gevonden op de E40.

Een bericht gedeeld door willemsbram (@willemsbram) op

Radio 1 & 2

In de ochtend op Radio 1 hadden ze een probleem toen Ruth Roets niet in de studio verscheen. “We hebben geroeid met de riemen die we hadden”, vertelt VRT-woordvoerder Hans Van Goethem aan het Nieuwsblad Online. “Dennis van den Buijs ving alles op voor Ruth en de ploeg wist ook alles achter de schermen in goede banen te leiden.”

Ook de nieuwslezeres van Radio 2 zat in de file. Daarom was er donderdagochtend geen aangepaste berichtgeving voor die radiozender. De redactie van Radio 1 leende voor één keer hun nieuwsitems uit, waardoor ook de luisteraars van Radio 2 verzadigd werden. Een sterk staaltje van samenwerking.

“Hierbij gaan onze gedachten ook naar de slachtoffers van de crash”, besluit Van Goethem.

Joe

Enkel Joe wist de dans te ontspringen. Sven Ornelis en Anke Buckinx werden gespaard van de file en stonden zoals steeds paraat voor hun ochtendprogramma.

Aangeboden door onze partners