Plots staat profrenner Bram Tankink oog in oog met deze kanjer… en beslist hij een schaap na te doen

Bron © NOS

Bram Tankink is geen normale wielrenner. Terwijl veel van zijn collega’s momenteel genieten van wat rust, besloot de 38-jarige Nederlander met de mountainbike een hallucinante toch in de Himalaya aan te vatten. Hij legt in een acht dagen 240 kilometer af over het beroemde Annapurna Circuit in Nepal. Voor het avontuur en het goede doel. Maar onderweg botst hij op de vreemdste obstakels. Zo stond Tankink plots oog in oog met een volwassen yak, die gevaarlijk kan zijn. Om hem weg te jagen wist Tankink er niet beter op dan... een schaap na te doen: “Houdoe en doe de groeten aan de familie!”

De 38-jarige profwielrenner is bezig aan een helse tocht. Hij vertrok op een hoogte van 700 meter door verschillende valleien om na drie dagen al op een hoogte van 3540 meter te komen. Na een dagje acclimatiseren klom hij dan naar 4.000 meter om uiteindelijk de kaap van 5.400 meter af te ronden. Hij en (een deel van) zijn team haalde de top. Als beloning wacht nu een duizelingwekkende afdaling van twee dagen lang...

Voor het avontuur, maar vooral voor zijn project “Tank-Electrik”, waarmee hij afgelegen dorpen in Nepal met zonne-energie van elektriciteit wil voorzien. “In Nepal heeft één op de vier mensen geen stroom, de aardbeving van 2015 heeft ervoor gezorgd dat een heel groot deel van de infrastructuur is weggeslagen. In de afgelegen dorpen is elektriciteit vanuit een netwerk gewoon geen optie, alleen met een generator op kerosine of diesel.”

Daarom wil Tankink kleine zonne-energiecentrales laten bouwen, zoals op de bergroute van de Annapurna. “Het Annapurna Circuit is een voorbeeld voor heel Nepal, er hebben zich bedrijfjes kunnen vormen dankzij zonne-energie en dat heeft heel Nepal nodig. Alleen ontbreekt het kapitaal want Nepal is een heel arm land.”

Daarom werkt Tankink nu zijn barre fietstocht af met in zijn kielzog een groep van 20 ondernemers en investeerders. “Mensen die het avontuur willen aangaan maar toch ook met hun geld iets goed willen doen.”

Maar het is een tocht niet zonder risico: over ruig terrein op grote hoogte en met de vreemdste obstakels. Plots stond Tankink oog in oog met een volwassen yak, die gevaarlijk kan zijn. Om hem weg te jagen wist Tankink er niet beter op dan... een schaap na te doen: “Houdoe en doe de groeten aan de familie!”

Door vml