Kerstdorp met 120 huisjes staat voor het laatst in woonkamer

  • De opbouw duurt ongeveer een maand.
Herk-de-Stad -

Het vraagt een maand tijd om alle dozen van de zolder te halen, en vier volle dagen om alles op te bouwen. Maar het resultaat, een prachtig miniatuur kerstdorp met 120 huisjes, in de woonkamer van Maurice Stuyck (80) en Ghislaine Frees (76) in Herk-de-Stad mag er wel zijn.

Een winterkermis met rijdende botsautootjes en een reuzenrad, een heuse danszaal en zelfs een skipiste. En dat allemaal in een besneeuwd mossig landschap. In de woonkamer van Maurice en Ghislaine kijk je je ogen uit. “Het staat nu twee weken”, zegt het koppel trots. “Onze verzameling is 25 jaar geleden begonnen, met een vijftal kersthuisjes. Elk jaar kopen we er een aantal bij. Daardoor is het ook elke keer een beetje anders. Maar zo mooi als nu is het nog nooit geweest.”

Hobby

Begin oktober beginnen Maurice en Ghislaine alles van de zolder te halen. Daar zijn ze ruim een maand mee zoet. Daarna stelt hun zoon alles op. “Hij is daar toch vier volle dagen mee bezig”, zegt Ghislaine. “En eind januari bergen we alles weer op, opnieuw een maand werk. Het is een hobby hé.”

Een hobby die niet alleen veel tijd, maar ook veel geld kost. “Een kersthuisje kost gemiddeld 200 euro, met uitschieters tot 250 euro”, zegt het koppel. “Maar onder de honderd euro heb je niets. Ach, sommige mensen gaan naar het voetbal, of op café. Dat kost ook geld.”

Te koop

Wie het tafereel nog wil zien, is van harte welkom, maar zal niet moeten wachten tot volgend jaar. Als Maurice en Ghislaine eind januari alles weer opgeborgen hebben, houden ze hun kerstdorp voor bekeken. “Onze zoon, die alles opstelt, verhuist naar Spanje”, zegt Ghislaine. “Zelf zijn we te oud geworden om naar boven te klauteren bij de opbouw. Daarom gaan we alles verkopen. Wel in één keer, anders zijn de mooiste huisjes meteen weg en blijven we met de rest zitten. Wie geïnteresseerd is, mag altijd komen kijken.”

Toch zal het afscheid van hun geliefde huisjes Maurice en Ghislaine zwaar vallen. Na 25 jaar zijn ze er toch erg aan gehecht. “Ach, eens janken en verder he...”, besluit Ghislaine.

Door tj
  • VOOR ABONNEES